3Doc:

Shinewereld

BNNVARA

Onthullende documentaire over Nederlandse jongeren op YouTube. Een bijzondere virtuele wereld waar de inwoners jong, grappig, knap én succesvol zijn. Of lijkt dat maar zo? De documentaire volgt een groep populaire Nederlandse YouTubers, die bij elkaar meer dan een miljoen fans hebben en miljoenen views per maand.

Video bloggen – ‘vloggen’ – op YouTube is groot, groter, grootst. Sinds een aantal jaar heeft deze trend ook in Nederland serieuze vormen aangenomen. Een aantal Nederlandse jongeren zijn vandaag de dag met hun dagelijkse of wekelijkse vlog zelfs zo mateloos populair, dat ze er een dikke boterham mee verdienen. Ze geven hun school, studie of werk op en concentreren zich volledig op het plaatsen van filmpjes van zichzelf op internet.

De winst: roem, aandacht, geld. Het verlies: als je niet uitkijkt, jezelf. Want wat doet het met een kersverse tiener om jezelf dagelijks of wekelijks zo tentoon te stellen, met alle gevolgen van dien? Leuk commentaar, complimenten, maar ook kritiek en haatmails? Wat doet het met het beeld dat je van jezelf hebt, het ‘personage’ dat je gedwongen wordt te spelen? En hoe word je eigenlijk populair? Waarom de ene pukkelige tiener wel en de andere goedgebekte puber niet? Moet je knap, vlot, grappig zijn? Wat zijn de regels?

Deze vloggers doen mee:

https://www.youtube.com/user/BanjoMovies (Bardo Ellens)
https://www.youtube.com/user/DusDavid (David Harms)
https://www.youtube.com/user/tc/featured (Cinemates: Peter en Kelvin)
https://www.youtube.com/user/Dionnetje1990 (Dionne Slagter)
https://www.youtube.com/user/lieskolster (Girls World Problems; Lisa en Melanie Kolster)
https://www.youtube.com/user/AllJared (Jard Struik)
https://www.youtube.com/user/DjurmaineMusic (Jermaine Tonkes †09/07/2012)
https://www.youtube.com/user/VeraCamilla  (Vera Camilla)

Regisseur: Jacco Groen.