3Doc:

Terms and conditions may apply

VPRO

Lees jij de gebruiksvoorwaarden en het privacybeleid verbonden aan de website die je bezoekt, de telefoontjes die je pleegt, of app die je gebruikt? Zeer waarschijnlijk niet. Je gaat in goed vertrouwen akkoord, zelf als het betekent dat je daarmee misschien wel je ziel verkoopt.

Zoiets lijkt onwerkelijk maar deze contracten maken het bedrijven en overheid wel steeds makkelijker persoonlijke informatie te gebruiken voor allerlei doeleinden. Waar ga je eigenlijk werkelijk mee akkoord als je de button 'akkoord' hebt aangeklikt?

Via interviews met futurologen en deskundigen op het gebied van (internet-)technologie, zoals hoofd technologische ontwikkeling van Google Ray Kurzweill , Facebook's Mark Zuckerberg of Barrett Brown van de Hackersgroup 'Anonymous', probeert Terms and conditions may apply duidelijk te maken dat onze privacy op internet zich op een hellend vlak bevindt. Deze verontrustende gedachte laat zien dat we, zonder er ons van bewust te zijn, muisklik na muisklik, steeds opnieuw gegevens achterlaten die iedere online beweging vastlegt.

Zo kan een onschuldige tweet er toe leiden dat een jonge Ierse toerist de toegang tot de VS wordt geweigerd, of dat je via reclamefolders gericht aan je dochter erachter komt dat zij zwanger is.

Regisseur: Cullen Hoback

Lees ook het stuk van Dimitri Tokmetzis en Maurits Martijn op De Correspondent