3Doc:

Kyteman. Now what?

NTR

Wat bewoog Colin Benders om zijn Kyteman’s Hiphop Orkest op te doeken op het hoogtepunt van succes? Na zijn alom geprezen album 'The Hermit Sessions' stopt hij met optreden.

Het gevolg is een langdurige radiostilte, waarin Benders koortsachtig op zoek gaat naar muzikale vernieuwing. Regisseur Menna Laura Meijer legde dit moeizaam en pijnlijk proces scherp vast in de documentaire Kyteman. Now What?.

De compromisloze Benders gelooft in de noodzaak van loslaten. "Ik maak geen muziek om succes te krijgen, ik maak geen muziek om geld te verdienen, ik verdien geld door muziek te maken". In zijn verlangen naar verandering schuwt de frontman van het beroemde  hiphop orkest geen enkel risico. Hij denkt groot, maar worstelt tegelijk met angsten en onzekerheden, waarover hij in de documentaire openhartig spreekt. Het gekozen pad brengt hem in grote problemen. Het duurt bijna twee jaar voor hij zijn creatieve energie hervindt.

Menna Laura Meijer volgt Benders langs mogelijke locaties die zich qua akoestiek lenen voor een nieuw project: Radio Kootwijk, een graansilo in Deventer en een duinpan op Terschelling. Zijn zoektocht leidt tot een bijzonder project voor theaterfestival Oerol en zijn besluit om in IJsland aan een nieuw album te werken. Benders' ouders zijn daarbij een onmisbare steun. Zijn moeder is de emotionele toetssteen, terwijl zijn vader ook zijn manager is. Hij is de drijvende kracht achter de realisatie van de droom van zijn zoon: de creatieve speeltuin Kytopia, een muzikaal laboratorium in Utrecht waar Benders andere "creatieve idioten" uitnodigt om de muziek opnieuw uit te vinden. "Neem dat van me weg, en ik heb niks meer".

Regisseur: Menna Laura Meijer