2Doc kort:

The Atomic Soldiers

VPRO

'The Atomic Soldiers' vertelt het verhaal van atoomveteranen die als proefkonijnen rond de testlocaties van de bommen werden gezet. Hun geheimhoudingscontract weerhield ze voor lange tijd over hun ervaring te praten. De Nederlandse regisseur Morgan Knibbe spoorde ze op om ze hun verhaal op camera te laten doen.

"Je kon letterlijk elk botje zien. Zelfs de botten in de rug van de man voor je."
- Veteraan Harold Hefner over de straling die van de atoombom op hem en zijn collega's afkwam.

Veertig jaar lang zwijgplicht

Ze werden in loopgraven op verschillende afstanden van de atoombom geplaatst voordat de teller begon te lopen. Er heerste een gespannen sfeer bij de Amerikaanse soldaten, maar wat zich voltrok na het aflopen van de teller ging hun nachtmerries te boven.

Als ze er iets over zeiden, zelfs ook maar tegen elkaar, stond de veteranen een boete van 10.000 euro of tien jaar gevangenisstraf te wachten. Jarenlang kropten ze het op, tot eind jaren negentig. Toen het overgrote deel van de proefkonijnen al overleden was maakte de regering Clinton een eind aan de geheimhoudingsplicht. Om de verhalen van de veteranen niet verloren te laten gaan, zocht de Nederlandse regisseur Morgan Knibbe ze op.

De interviews met deze veteranen zijn eigenlijk ontstaan als onderzoek voor een fictiefilm. "Ik moest de nog levende atoomveteranen documenteren, voordat ze zouden overlijden en hun verhalen voorgoed zouden verdwijnen", zegt Morgan Knibbe. Het resultaat van de interviews bleek een aparte documentaire waard. De veteranen pakten hun kans om het verhaal aan de buitenwereld te vertellen en schetsen in The Atomic Soldiers een levendig beeld van de dystopische atoombom-experimenten.