Tijd voor MAX

Jetje van Radio Oranje: Van het één kwam het ander

MAX

Jetty Paerl en haar familie komen bijna per ongeluk in Londen terecht als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. Daar wordt ze door de BBC als zangeres ontdekt en groeit ze al snel uit tot dé stem van Radio Oranje.

Het verhaal begint op 9 mei 1940, als Jetty – dan 18 jaar - in Brussel op bezoek is op de filmset waar haar vader, filmproducent Jo Paerl, bezig is aan de film Van het één komt het ander. Als op 10 mei het luchtalarm klinkt, begint de joodse familie Paerl per auto aan een vlucht die weken later eindigt in Bordeaux waar ze op een boot weten te komen naar Engeland. In Londen wordt Jetty bij toeval ontdekt door de BBC als zangeres en kort daarop wordt zij de stem van Radio Oranje en groeit uit tot een belangrijk geluid tijdens de oorlog. Haar vader schrijft de teksten die vaak openlijk de draak steken met de bezetter en NSB’ers. Terug in Nederland gaat Jetty na de oorlog door met zingen.

Samen met haar man, tekenaar Cees Bantzinger, krijgen ze hun enige dochter Anne-Rose Bantzinger. Vanaf dan combineert ze het zingen met het moederschap. Cees is een begenadigd schilder en tekenaar, die vooral (journalistieke) portretten en reportages maakt voor ondermeer Elsevier. Zijn oorlogsverleden bleek jaren later alleen minder onbevlekt dan dat van zijn vrouw.

Regie: Pamela Sturhoofd & Jessica van Tijn

Meer docu's over het Nederlandse lied