In de documentairereeks ‘Diana’s Decades’ zoomt de EO in op de dertig jaren uit prinses Diana’s leven waarin zij volop in de schijnwerpers stond. Een leven waarin zij groeide van ‘de verlegen vriendin van’ tot een zelfverzekerde, modieuze vrouw.

De driedelige documentaire brengt drie decennia van het leven van Diana in beeld. Het begint met de kennismaking als verlegen vriendin van de Britse kroonprins Charles. Door haar huwelijk met Charles transformeert Diana in een moderne prinses die veel bewondering weet af te dwingen.

In Diana's Decades vertellen befaamde journalisten, fotografen en designers over de benoemingswaardige gebeurtenissen uit haar leven. Blauw Bloed-presentator en royaltydeskundige Jeroen Snel sprak de Nederlandse voice-over teksten in. 'Opvallend aan de documentaire vind ik dat 24 jaar na haar overlijden nog steeds nieuwe feiten naar boven komen. Over haar jeugd, haar liefde voor Charles, de verwijdering en haar eenzaamheid. Maar ook hoe ze een nieuwe invulling gaf aan haar leven en een rolmodel werd voor de wereld.'

Regie: Nick Angel
Omroep: EO

Helmut Boeijen over 'Diana's Decades'

Via het vertellen van Diana’s leven kunnen we een beeld schetsen van de laatste decennia van de twintigste eeuw. Met die belofte trapt elke aflevering van Diana’s Decades af. Gevolgd door de constatering: waarin zij zo’n grote rol speelde.

Die zinsnede verraadt zowel de insteek van de driedelige serie - het leven van Lady Di, afgezet tegen haar tijd - als de fixatie op beroemdheid in diezelfde periode. Als de echtgenote van een lid van het Britse koningshuis, simpelweg door wie ze is of wat ze vertegenwoordigt, tot de belangrijkste personen van de wereld wordt gerekend, wat zegt dat dan over die wereld?

Die bredere blik - oog voor maatschappelijke ontwikkelingen, niet alleen voor Diana’s ongelukkige huwelijk met Prins Charles en de geruchtmakende breuk die daarop volgde - doet de serie overigens zeker goed. Behalve haar dansje met John Travolta, knuffel voor een jongetje met AIDS en buitenechtelijke affaire komen zo bijvoorbeeld ook de grimmige Thatcher-jaren, de val van de Muur en de volledig ontsporende celebritycultuur, die ‘Dynasty Di’ uiteindelijk de kop zou kosten, moeiteloos tot leven.

Diana’s Decades lijkt goed gedocumenteerd en wordt met behulp van een speelse voice-over vlot verteld, maar moet het wel voornamelijk met secundaire bronnen doen: kennissen, biografen, journalisten, paparazzi, royalty-deskundigen en haar persoonlijke modeontwerper en astroloog. Geen directe familieleden of - natuurlijk niet! - Windsors. Daarmee komt de serie van Nick Angel niet héél dicht bij de persoon Diana Spencer, maar wordt het fenomeen Ladi Di wel heel behoorlijk geduid.

Speelde die werkelijk een grote rol in de wereld van haar tijd? Of was ze simpelweg een perfect canvas, het prinsesje met de ‘gewone’ achtergrond, waarop alle mogelijke Assepoester-fantasieën, sensatielust en monarchie-manie kon worden geprojecteerd?

Wil je niet langer wachten op de tv-uitzending om een documentaire te kijken? Met de 2Doc Weekly kijk je iedere zondag alle films van de aankomende week vooruit. Sluit je aan bij de grootste documentaire-community van Nederland en abonneer je op de 2Doc Weekly.