2Doc:

100UP

EO

In Nederland wonen momenteel zo'n 2.000 honderdplussers en dat aantal blijft stijgen. Maar hoe doe je dat: gezond en zinvol honderd worden?

Een kleurrijke verzameling van honderdplussers licht een tipje van de sluier op. Een documentaire over de filosofie van goed oud worden, de zin van het leven en de strijd tegen de tijd.

Regie: Heddy Honigmann
Omroep: EO

Inspirerende ouderen

Naast 100UP zijn er op 2doc.nl nog veel meer mooie documentaires over senioren te zien. De redactie maakte een selectie: van ouderen die aan een nieuw avontuur beginnen en nog vol in het leven staan, tot senioren die al hun hele leven bezig zijn met hun passie. In alle documentaires staat centraal: wat betekent het om zinvol oud te worden? Laat je inspireren door deze vijf docu-tips.

Uitgewoond: Achter gesloten deuren

Regie: Marijke Schonewille

Waar bij 100UP de verzorgingstehuizen zoveel mogelijk buiten beeld blijven, is dat bij Uitgewoond: Achter gesloten deuren een ander verhaal. Regisseur Marijke Schonewille gaat bij een aantal 90-plussers in bejaardentehuizen op bezoek. Deze ouderen hebben te maken met een aantal grote veranderingen. Ze zijn allemaal pasgeleden verhuisd en in de loop van de film mogen er geen bezoekers meer langskomen vanwege de coronapandemie. De bewoners moeten schakelen naar videobellen. Hiermee laat Schonewille, in tegenstelling tot de documentaire 100UP, de praktische kant van oud worden zien. Als kijker stel je jezelf de vraag: is het nog wel leuk om oud te worden met zoveel gebreken?

Van verlies kun je niet betalen

Regie: Helge Prinsen & John Albert Jansen

De senioren in Uitgewoond: achter gesloten deuren slijten hun laatste jaren in een verzorgingstehuis, maar daar moet Adrie niets van hebben. Adrie en zijn vrouw Francien, beiden in de 80, runnen nog steeds hun groentewinkel in Vlissingen. Vooral Adrie is gepassioneerd over het werk. Francien heeft al een paar keer het balletje opgegooid om naar een verzorgingstehuis te gaan, het stel is namelijk slecht ter been. Ze kunnen niet in de winkel werken zonder de zorg van de zus van Adrie, die elke dag langskomt om te helpen. Adrie keutelt lekker door met Zeeuwse nuchterheid en heeft nog steeds zichtbaar plezier in zijn werk. Het is indrukwekkend om te zien hoe Adrie met zijn wankele heup alle groenten heen en weer sjouwt. Als kijker hou je soms toch je hart vast: als dat maar goed gaat. Van verlies kun je niet betalen is een hoopvolle documentaire over passievol oud worden. 

Shelley in Wonderland

Regie: Sophie Dros

Ook de ouderen uit Shelley in Wonderland kruipen niet achter de geraniums. In plaats van te doen wat ze altijd deden beginnen deze vrouwen aan een nieuw avontuur: ze doen mee aan een missverkiezing voor senioren. De 63-jarige Shelley laat zien dat het leven niet stopt na je pensioen. Ze inspireert om, juist met alle tegenslagen die haar zijn overkomen in het leven, iets te doen voor jezelf. Het is nooit te laat om nieuwe dingen uit te proberen en ervaringen op te doen. 

The Mole Agent

Regie: Maite Alberdi

Net als de vrouwen uit Shelley in Wonderland begint de 83-jarige Sergio ook aan een nieuw avontuur: hij gaat undercover in een verzorgingstehuis. In The Mole Agent wordt dit absurdistische gebeuren op humoristische wijze vastgelegd. Maar de documentaire laat de kijker ook nadenken over de manier hoe we met onze ouderen omgaan. Moeten we ze wel wegstoppen in een verzorgingstehuis?

Traag naar de hemel

Regie: Marlies Smeenge

Als senior denk je ook na over nalatenschap die je achterlaat. De afstudeerdocumentaire van Marlies Smeenge laat drie hoogbejaarde nonnen zien: de laatste nonnen in een Belgisch klooster. Zij zijn de enigen die de traditie van het leven in het klooster nog in stand houden. Eén van de zusters telt hoeveel zusters ze gekend heeft: het zijn er 53. En ze zijn allemaal overleden. Het ziet er niet naar uit dat er opvolgsters komen voor in het klooster. De documentaire roept de vraag op: is deze traditie het waard om te behouden? En hebben deze drie vrouwen eigenlijk wel iets door te geven aan de volgende generatie?

Verdieping

Het wordt steeds makkelijker om de honderd te halen, is dat eigenlijk nog wel zo bijzonder? In het artikel hieronder van NPO Kennis wordt dat uitgelegd.