Afghanistan: The Wounded Land

Aflevering 1: Koninkrijk

VPRO

In de jaren zestig bestond Afghanistan uit een kleine verwesterde elite en een traditionele en arme bevolking. Een communistische revolutie zette deze tegenstellingen in vuur en vlam.

De serie begint toen er vrede was in Afghanistan en de koning het land voor de wereld openstelde. Destijds zag Kabul eruit als een Europese hoofdstad: de beste hotels organiseerden schoonheidswedstrijden en modeshows. Het was een bestemming voor hippies die op zoek waren naar goedkope drugs en exotische avonturen.

Maar niet iedereen was comfortabel met deze veranderingen. Het land was diep verdeeld tussen een verwesterde elite en de meerderheid van de bevolking, die analfabeet en arm bleef. Toen de communisten in 1978 de macht grepen, explodeerden alle tegenstellingen en brak er een eindeloze oorlog uit.

We zien de broer van de laatste koningin van Afghanistan, Homayoun Assefi; Miss Afghanistan 1972, Zohra Yousuf, de huidige Afghaanse minister van Mensenrechten, Sima Samar; en Fahrid Mazdak, een voormalig bestuurslid van de Afghan Communist Youth.