Close Up

Vieren wat kapot is

AVROTROS

Het werk 'Portrait of the nail behind the canvas' van Bas van Wieringen werd per ongeluk overgeschilderd door een museummedewerker. Nu onderzoekt de kunstenaar of hij er opnieuw zelf waarde aan toe kan voegen.

Bas van Wieringens kunst wordt gekenmerkt door humor en unieke kijk op de realiteit. Dus toen zijn werk Portrait of the nail behind the canvas werd overgeschilderd vond hij dat eigenlijk vooral grappig en interessant. Veel van zijn werk, waaronder deze, gaat op in het museum waardoor een nietsvermoedende bezoeker er zo overheen zou kijken. En nu was precies dat gebeurd: bij het witten van de museummuren dacht de medewerker dat dit een stuk muur was dat gewit moest worden.

Vieren wat kapot is is een documentaire die de vraag oproept wat nu precies (moderne) kunst is. Kan Van Wieringen dit overgeschilderde stuk gewoon weer als "zijn kunst" tentoonstellen ookal heeft hij het overschilderen zelf niet bedacht? Of moet er weer extra waarde aan worden toegevoegd? En zo ja, is het dan weer geschikt voor de museummuren?

Regie: Denise Janzée

Meer over het ongeluk