2Doc:

Stuffed

VPRO

Een kijkje in de wereld van taxidermie (het prepareren of opzetten van dieren) en de gepassioneerde kunstenaars van over de hele wereld die aan de dieren werken.

Ze vertellen het niet op feestjes en velen schaamden zich er voorheen behoorlijk voor: maar allen zijn ze er op hun eigen manier verslaafd aan. Taxidermie: het opzetten van dieren. In de documentaire Stuffed zie je hoe taxidermisten van hun hobby en fascinatie hun werk hebben gemaakt.

Volgens henzelf is taxidermie een kunstvorm waar je behoorlijk gek voor moet zijn. Niet alleen omdat je met dood in je handen werkt, maar vooral omdat je extreem pietjeprecies moet zijn. Want met ongelofelijke nauwkkeurigheid, peuteren ze het vel van een dood dier af. Millimeter voor millimeter. Om het vervolgens weer op te vullen en het in een ruimte te exposeren.

Alle taxidermisten uit de documentaire hebben hun eigen fascinatie, de één houdt van vogels, de ander van panters. De één ziet de taxidermie als een manier om ‘het leven te kunnen vangen’, de ander ziet het opzetten van dieren juist als een ‘vorm van kunst’. Maar of ze nou ‘natuurgetrouw’ werken of juist ‘iets nieuws willen creëren’, ze willen allemaal een verhaal vertellen. Net zoals schilders, schrijvers en beeldhouders een verhaal vertellen met hun werk, vertellen taxidermisten ook een verhaal… maar dan met een íéts minder gebruikelijk middel.

Regie: Erin Derham
Omroep: VPRO

Meer films over mens en natuur meer