2Doc

Over the Limit

VPRO

Intiem portret van een van 's werelds allerbeste ritmische gymnasten, Margarita Mamun, die mentale kwetsbaarheid moet zien te overwinnen om deel te nemen aan de Olympische Spelen.

“Je bent geen mens, jij bent een topsporter,” krijgt de 20-jarige Rita te horen van een van haar twee genadeloze coaches. Als ritmisch gymnaste bereidt ze zich voor om voor Rusland mee te doen aan de Olympische Spelen in Brazilië. De trainingen zijn zwaar, vooral mentaal. Hoe gracieus Rita ook hoepels vangt of de bal over haar schouders laat rollen, na elke oefening verwachten haar coaches steevast meer. Warmte vindt ze in haar schaarse vrije tijd wanneer ze met haar vriendje skypet of bij haar ouders logeert.

Over the Limit laat zien hoe het Russische drilsysteem sporters over grenzen laat gaan. De focus ligt op de gemoedstoestand van Rita, die vrijwel voortdurend op het punt van huilen lijkt te staan. De subtiele montage en het trefzekere sounddesign maken haar wanhoop en pijn, en de druk waaronder ze leeft, voelbaar. Gelukkig voelt het einde als een verlossing.

Tot het uiterste in de sport