Mr. Gay Syria

Mr. Gay Syria

KRO-NCRV

Een intiem, liefdevol en levendig portret van de 24-jarige Syriër Husein. Om ruchtbaarheid te geven aan homoseksualiteit onder Syriërs besluit hij mee te doen aan de verkiezing voor Mr. Gay Syria.

Husein is een 24-jarige man van Syrische afkomst. Als vluchteling wacht hij in Istanboel op een mogelijke herplaatsing ergens in Europa. Hij is getrouwd, heeft een jonge dochter en draagt een groot geheim met zich mee: zijn homoseksualiteit. Voor zijn conservatieve familie moet hij zijn seksuele voorkeur geheim houden, maar bij zijn vrienden in de hechte homogemeenschap in Istanboel kan hij zijn wie hij is.

Om ruchtbaarheid te geven aan homoseksualiteit onder Syriërs besluit hij mee te doen aan de verkiezing voor Mr. Gay Syria. Met een emotioneel optreden waarin hij een brief aan zijn moeder voordraagt, wint hij de verkiezing en kan hij de titel verdedigen op de Mr. Gay World-verkiezing in Malta. Mits hem een visum wordt verleend.

De jonge homoseksuele mannen in Istanboel leven onder voortdurende spanning: enerzijds kijken ze hoopvol naar de toekomst met mogelijk een verblijfsvergunning voor een veilig land in Europa, anderzijds worstelen ze met de waarden en normen van hun traditionele achtergrond. Een intiem, liefdevol en levendig portret.

Regie: Ayse Toprak

Indrukwekkende LHBTIQ+ docu's meer