2Doc:

Ring of Dreams

KRO-NCRV

De documentaire Ring of Dreams van regisseur Willem Baptist geeft een ontroerend en bij vlagen komisch kijkje achter de schermen van showworstelen in Nederland. Jongens en meiden vechten voor hun dromen en proberen te ontsnappen aan hun dagelijkse levens. Met een kleine kans op roem en glorie en weinig geld om hun droom te verwezenlijken, zullen alleen de die-hards slagen.

Wie opgeroeide in de jaren '80 herinnert zich ongetwijfeld de Amerikaanse showworstel-programma's op televisie met gespierde helden als Hulk Hogan en Randy ‘Macho Man’ Savage. Filmmaker Willem Baptist zat als achtjarig jongetje samen met zijn oma voor de buis terwijl ze het bonte spektakel in zich opzogen. ‘Als het spannend werd was ik vaak door het dolle heen, terwijl mijn oma met trillende handen de theekopjes vol schonk. We wisten dat het niet echt was, maar het deed er niet toe.’

Willem Baptist dompelde zich onder in de Nederlandse Pro Wrestling-scene en ontmoette volwassen kerels die nog vrij durfden te spelen, die dwaze dromen droomden zonder de druk van de buitenwereld. Het gaf hem een gevoel van verwondering, idealisme en fantasie. Hij realiseerde zich dat hij veel daarvan tijdens het volwassen worden was kwijtgeraakt en besloot een film te maken over de Nederlandse worstel-wereld.

De Amsterdamse pro-wrestler Tengkwa traint momenteel een nieuwe generatie show-worstel-superhelden, in een wereld waarin fantasie en realiteit elkaar kruisen. Nederlandse worstelaars betalen doorgaans een hoge prijs voor hun passie, door hun eigen bloed, zweet en tranen erin te pompen. Met een kleine kans op roem en glorie en weinig geld om hun droom te verwezenlijken. Ze herinneren ons eraan hoe belangrijk het is dat we blijven geloven in onze dromen en dat wij in staat zijn te excelleren, ook al ridiculiseert de buitenwereld onze motieven.

Ring of Dreams ging in première op prestigieuze filmfestival Visions du Reel 2019 in Zwitserland. De film werd uitgebracht in Nederlandse filmtheaters en genomineerd voor de Award 2019 van de Kring van Nederlandse Filmjournalisten.