2Doc: Hart van de democratie

Hart van de democratie

NTR

In het gebouw waar onze democratie dagelijks uitgeoefend wordt, is achter de prachtige wandtapijten het verval zichtbaar. Renovatie is dan ook meer dan nodig, geldt dit ook voor onze democratie?

In deze documentaire onderzoeken regisseurs Suzanne Raes en Liesbeth Witteman de omstreden kloof tussen burger en politiek. De journalistieke hoofdpersonen, de ervaren Kees Boonman en de nieuwe politiek verslaggever Charlotte Nijs, bewegen zich op eigen wijze door het gebouw. Ook kun je als kijker door hun ogen naar de actualiteit kijken, wat boeiende verschillen oplevert.

Op speelse wijze analyseren Raes en Witteman de waan van de dag en ze laten zien op welke manier de politiek en de media met elkaar verstrengeld zijn. Het resultaat is een film, waarin zowel kritisch als met mededogen het gevecht op de belangrijkste vierkante kilometer van Nederland gedurende een jaar wordt vastgelegd.

Regie: Suzanne Raes en Liesbeth Witteman

DocTalks: in gesprek met regisseurs Suzanne Raes en Liesbeth Witteman

Wie is wie?

Kees Boonman

Kees Boonman is ooit 'de Columbo van het Binnenhof' genoemd in een Volkskrant-interview vanwege zijn regenjas en uitpuilende tas. Oud-premier Kok noemt hem zelfs 'een apart geval' in de documentaire De keuken van Kok. In publieke discussies is Kees Boonman vaak pleitbezorger voor kwalitatief betere journalistiek.
Hij gaat dan ook al meer dan 40 jaar mee op het Haagste Binnenhof als politiek journalist en commentator. Boonmans politiek commentaar is elke zaterdagochtend te beluisteren bij Nieuwsweekend op NPO Radio1. Daarnaast is hij regelmatig te beluisteren bij andere programma ́s op NPO Radio1 zoals Spraakmakers en geeft hij politiek commentaar bij het televisieprogramma Tijd voor MAX. Kees Boonman werd met Liesbeth Witteman in 2017 de eerste politiek journalistieke vlogger op het Binnenhof met zijn #KeesVlog (EenVandaag).

Charlotte Nijs

'Ze is voor de duvel niet bang, een tikje brutaal en durft van de gangbare paden af te wijken. Ze probeert op geheel eigen wijze de kloof tussen de politiek en de gemiddelde Nederlander te dichten.' Zo omschrijft de jury van de Philip Bloemendalprijs (een prijs voor jonge radio- en tv-makers) Charlotte Nijs in 2018.
De jonge razende reporter is sinds eind 2017 politiekverslaggeefster voor Hart van Nederland, een positie die in de jaren ervoor niet bestond. Ook maakte ze een podcast genaamd Oh Oh Den Haag en is ze te horen op Radio 10, 538, Sky Radio en Radio Veronica.
Voor haar functie bij Hart van Nederland werkte ze bij BNN, waarna ze overstapte naar WTF.nl om haar eerste meters als verslaggeefster te maken. Charlotte interviewde nationale en internationale sterren en vloog de wereld over om items te draaien. Na een aantal jaar bij NU.nl, ging ze bij SBS6 aan de slag als het gezicht in politiek Den Haag.

In gesprek met Suzanne Raes

Helmut Boeijen over 'Hart van de democratie'

‘Iedereen doet hetzelfde. Want als je iets anders doet, dan mis je iets’, stelt politiek commentator Kees Boonman over zowel de Haagse politiek als de journalistiek die daar bedreven wordt. Hij heeft zich zojuist losgemaakt uit een kluwen verslaggevers, fotografen en cameramensen die een halve cirkel vormden rond de bewindspersoon, die op dat moment ’Het Nieuws’ vertegenwoordigde. ‘Iedereen wil het anders doen’, constateert Boonman. ‘En het wordt steeds moeilijker om iets anders te doen.’

De routinier leidt de kijker als een ervaren gids rond door het Hart van de democratie (87 min.). Als tegenpool voeren de filmmakers Suzanne Raes en Liesbeth Witteman de jonge journaliste Charlotte Nijs op, de eerste politieke verslaggever van het SBS6-programma Hart Van Nederland. Via hen gaan ze op zoek naar het antwoord op de vraag of de Nederlandse parlementaire democratie, net als het Tweede Kamergebouw zelf, aan een grondige renovatie toe is.

Boonman spreekt in dat kader prominente politici als Johan Remkes, Khadija Arib en Alexander Pechtold over het veranderde ambt van parlementariër en neemt met hen de staat van ons bestel op. Volgens Alexander Pechtold is er bijvoorbeeld geen reden voor ernstige ongerustheid. De democratie heeft gewoon een stevige griep. Maar aan een verwaarloosde griep kun je dood gaan, werpt Boonman tegen. In het volgende shot zit niet geheel toevallig Thierry Baudet piano te spelen in een reportage van Nijs. ‘Weet je wat het is, Charlotte?’ vraagt hij vanachter de vleugel. ‘Een Schuman-kamerconcert ga ik spelen.’ De verslaggeefster kijkt het fragment terug op een montagecomputer. ‘Nou, één soundbiteje lijkt me voldoende’, zegt ze lachend tegen haar editor.

De film telt talloze van zulke lekkere doorkijkjes naar de wisselwerking tussen pers en politiek. Zo is er bijvoorbeeld een prachtige scène waarbij Boonman zuchtend achterblijft nadat hij enkele aalgladde quotes te verduren heeft gekregen van de zojuist gepresenteerde nieuwe fractievoorzitter van D66, Rob Jetten, en daarna in zijn eentje een stukje van de bijbehorende feesttaart wegwerkt. Even later duidt voormalig kamerlid Gerard Schouw zijn voormalige stagiair Jetten: die jongen is gewoon in en in keurig. ‘Alleen of hij slecht genoeg is… Je moet ook wel een beetje een slecht mens zijn, hè?’ Boonman beaamt. Schouw moet er smakelijk om lachen.

Deze kostelijke documentaire kijkt zo met een antropologische bril naar de Tweede Kamer, waarbij reacties op Twitter de botte, grappige of juist onverschillige respons daarop vanuit de samenleving vertegenwoordigen. Die buitenwereld meldt zich ook letterlijk in het huis van de democratie middels demonstranten, rondleidingen en een reünie van kabinet Den Uyl. De mores en omgangsvormen mogen dan veranderen, het Hart Van De Democratie blijft onverminderd kloppen: soms wild, dan weer lui of onregelmatig.

Lees de rest van de 2Doc Weekly van 15 maart hier. Wil je elke zondag documentairetips ontvangen? Abonneer je hier op onze nieuwsbrief.