woensdag 8 januari, 23:15u op NPO 2

Human Nature

VPRO

De CRISPR-techniek heeft de deur geopend naar het genezen van ziekten, het hervormen van de biosfeer en het ontwerpen van onze eigen kinderen. CRISPR heeft ook verreikende implicaties voor onze relatie met de natuur, laat deze documentaire zien.

Sommige ontdekkingen veranderen de wereld zo sterk, dat iedereen er iets van zou moeten weten. Zo'n techniek is CRISPR, waarmee erfelijke informatie van levende wezens kan worden aangepast. De belangrijkste wetenschappelijke ontdekking van de 21ste eeuw, volgens de makers van de documentaire Human Nature

In deze film vertellen onderzoekers van het eerste uur over de ontdekking en werking van CRISPR. Ze leggen duidelijk en met behulp van analogieën uit hoe de techniek werkt. CRISPR is een van de meest opwindende, veelbelovende en ook mogelijk zorgwekkende ontwikkelingen in de wetenschap van de afgelopen decennia. Dit genetische gereedschap geeft de mensheid geweldige macht en de samenleving zal moeten beslissen hoe deze technologie zal worden gebruikt, of hoe we deze juist niet mogen inzetten. 

CRISPR maakt al een aantal nieuwe behandelingen voor kanker mogelijk en er zijn klinische onderzoeken aan de gang om er een ​​aantal zeer ernstige ziekten mee te genezen. Maar het opent ook de deur naar het veranderen van de genetica van toekomstige generaties en het maken van een aantal radicale veranderingen in de evolutie van andere organismen.

Regie: Adam Bolt