In het drieluik 'De Lokroep' neemt Sinan Can de kijker mee in de geschiedenis van de radicale islam in Nederland. Hij spreekt onder anderen met één van de eerste Nederlandse Jihadisten, één van de hoofdpersonen van de Hofstadgroep en een gevangen genomen IS-strijder uit de Haagse Schilderswijk.

Ze waren extreem en impactvol, de aanslagen van 9/11 in 2001. Al Qaida veranderde in een klap de wereld. Inlichtingendiensten stonden wereldwijd op scherp. Ook in Nederland kregen de autoriteiten te maken met een nieuw fenomeen: de radicale islam. Welke rol speelde die in Nederland? Was Al Qaida ook hier actief? En welke invloed hadden radicale predikers op de ontwikkeling van het jihadisme in Nederland?

Aflevering 1

In de eerste aflevering van ‘De Lokroep’ staat Eindhoven centraal. Hoe kwam de radicale islam Nederland binnen? Wat speelde zich af op een duikschool in Eindhoven? En wat was de rol van de Al-Fourqaanmoskee? Sinan Can spoort een van de eerste Nederlandse jihadisten uit de jaren negentig op en op een geheime locatie in Turkije blikt hij met hem terug.

 

 

 

 

Aflevering 2

Wat waren de gevolgen van 11 september voor Nederland? Was het de basis voor een groep jonge moslims die radicaliseerde tot wat we later leren kennen als de Hofstadgroep? Sinan Can spreekt met een van de hoofdrolspelers, Jason Walters, over zijn rol in de groep en de belegering in het Laakkwartier, waarbij hij werd neergeschoten.

 

 

 

 

Aflevering 3

Nu het kalifaat niet meer bestaat, zitten veel Nederlandse jihadisten gevangen in Noord-Syrië. Wat betekent hun eventuele terugkeer? Sinan Can spreekt met verschillende oud-kalifaatbewoners.