Donderdag 20 februari, 23:05u op NPO 2

Leftover Women

VPRO

In China ben je als single, 25-jarige vrouw al een oude vrijster. Hoe ga je om met die sociale druk en hoe vind je een dan een man van hetzelfde opleidingsniveau? De documentaire 'Leftover Women' onderzoekt dit door drie ongehuwde, hoogopgeleide vrouwen van rond de 30 jaar te volgen.

Door de eenkindpolitiek is de Chinese demografie uit balans. In China wonen 30 miljoen meer mannen dan vrouwen. De druk op vrouwen om te trouwen is daarom groot. Het is voor alleenstaande vrouwen die op zoek zijn naar een partner moeilijk om trouw te blijven aan hun persoonlijke en professionele ambities en daarbij ook de druk te weerstaan die hun familie en vrienden uitoefenen. Intussen geeft de overheid financiële steun aan een campagne die ongetrouwde vrouwen stigmatiseert.

De filmmakers Shoash Shlam en Hilla Medalia volgen drie succesvolle Chinese vrouwen in Beijing: Qiu Hua Mei, een advocaat van 34, Xu Min, een 28 jarige vrouw die bij de radio werkt en tenslotte Gai Qi, 36 jaar en universitair docent.Ondanks hun succesvolle carrière worden deze vrouwen gezien als ‘leftover women’ of ‘ sheng nu,’ een term die in China wordt gebruikt om ongetrouwde vrouwen tussen de 25 en 30 met een hoge opleiding aan te duiden. Wat zullen de drie hoofdpersonages kiezen en wat zijn zij bereid op te geven voor een huwelijk?

Regie: Shoash Shlam en Hilla Medalia

Meer over trouwen in China

Helmut Boeijen over 'Leftover Women'

‘Als je niet trouwt, is je geluk geen echt geluk’, krijgt de 34-jarige Chinese advocate Qiu Hua Mei tijdens een familieruzie toegebeten door haar zus. Ze is één van de zogenaamde Leftover Women (83 min.): nog altijd niet getrouwd en vooralsnog ook niet van plan om te huwen en kinderen te krijgen. En dat zint haar familie helemaal niet. Ze liggen er ‘s nachts zelfs wakker van. ’Ik maak me zorgen’, zegt vader. ‘Als mensen naar je vragen, weet ik niet wat ik moet zeggen.’ Moeder vult aan: ‘Het maakt je allemaal niks uit. Je doet gewoon je eigen zin.’

De gemoederen raken behoorlijk verhit. Niet gek: er is in China flinke sociale druk op vrouwen om jong te trouwen. Ook vanuit de overheid. Als gevolg van de eenkindpolitiek heeft het land een enorm overschot aan mannen. En dus proberen ze jonge, vrijgevochten vrouwen zoals Hua Mei en de twee andere hoofdpersonen van deze fijne observerende film, de 28-jarige radiopresentatrice Xu Min en hoogleraar Gai Qi, met alle mogelijke middelen aan de man, liefst met een goede baan en eigen huis, te helpen of houden.

Huwelijksmarkten voor ouders, erg directieve relatiebemiddelaars en blind date-evenementen van de overheid, geen middel wordt onbenut om de onwillige dames in het traditionele keurslijf te proppen. De filmmakers Shosh Shlam en Hilla Medalia slaan de ongemakkelijke, grappige en soms ronduit pijnlijke taferelen van heel dichtbij gade en vangen tevens geladen gesprekjes van hun drie protagonisten met familie, vriendinnen én dates.

Via hen belichten Shlam en Medalia de benarde positie van moderne Chinese vrouwen, die gewoon door te zijn wie ze zijn (geworden), ongewild voor de troepen uit lopen en zichzelf steeds opnieuw te weer moeten stellen tegen wie ze eigenlijk hádden moeten zijn. Totdat het een kwestie wordt van buigen, barsten of…

Lees de rest van de 2Doc Weekly van 16 februari 2020 hier. Wil je elke zondag documentairetips ontvangen? Abonneer je hier op onze nieuwsbrief.