Donderdag 20 februari, 23:05u op NPO 2

Leftover Women

VPRO

In China ben je als single, 25-jarige vrouw al een oude vrijster. Hoe ga je om met die sociale druk en hoe vind je een dan een man van hetzelfde opleidingsniveau? De documentaire 'Leftover Women' onderzoekt dit door drie ongehuwde, hoogopgeleide vrouwen van rond de 30 jaar te volgen.

Door de eenkindpolitiek is de Chinese demografie uit balans. In China wonen 30 miljoen meer mannen dan vrouwen. De druk op vrouwen om te trouwen is daarom groot. Het is voor alleenstaande vrouwen die op zoek zijn naar een partner moeilijk om trouw te blijven aan hun persoonlijke en professionele ambities en daarbij ook de druk te weerstaan die hun familie en vrienden uitoefenen. Intussen geeft de overheid financiële steun aan een campagne die ongetrouwde vrouwen stigmatiseert.

De filmmakers Shoash Shlam en Hilla Medalia volgen drie succesvolle Chinese vrouwen in Beijing: Qiu Hua Mei, een advocaat van 34, Xu Min, een 28 jarige vrouw die bij de radio werkt en tenslotte Gai Qi, 36 jaar en universitair docent.Ondanks hun succesvolle carrière worden deze vrouwen gezien als ‘leftover women’ of ‘ sheng nu,’ een term die in China wordt gebruikt om ongetrouwde vrouwen tussen de 25 en 30 met een hoge opleiding aan te duiden. Wat zullen de drie hoofdpersonages kiezen en wat zijn zij bereid op te geven voor een huwelijk?

Regie: Shoash Shlam en Hilla Medalia

Meer over trouwen in China