Dinsdag 4 februari, 22:25u op NPO 2

Ganz: How I Lost My Beetle

NTR

Josef Ganz had één droom: een lichte, wendbare auto ontwerpen die iedereen kon betalen. Een Duitse versie van de T-Ford. In 1932 verraste de Joodse ingenieur Duitsland met de verwezenlijking van zijn droom toen hij zo'n auto maakte. Zijn meikever.

Adolf Hitler, die in 1933 aan de macht kwam, deelde deze droom. Maar in Hitlers Duitsland was er geen plek voor een Joodse uitvinder als Ganz. Dus kwam hij samen met Porsche met de Volkskwagen Kever. Ganz: How I Lost My Beetle vertelt het verhaal van de man wiens ontwerpen en ideeën leidden tot deze allesveranderende auto, maar die uiteindelijk alles kwijtraakte.

In deze documentaire vertelt Ganz zijn verhaal en dat van zijn kindje en gaat journalist Paul Schilperoord samen met een achterneef van Ganz, Lorenz Schmid, op zoek naar Ganz' eerste modellen van de meikever in de hoop deze te kunnen restaureren. Ondertussen spreken ze ook met nabestaanden van deze ingenieuze uitvinder. Dit alles vormt samen wat de Volkskrant 'een uitstekende mix van Ganz’ persoonlijke geschiedenis en die van Hitler-Duitsland' noemt.

Regie: Suzanne Raes

In gesprek met de makers

In de media