2Doc

Cat Stories

KRO-NCRV

De Spaanse regisseur Carmen Cobos kan er maar niet bij dat Nederlanders zo gek zijn op katten en ze zelfs menselijke eigenschappen toekennen. Om een vinger achter deze kattenliefde te krijgen, gaat ze aan de slag als kattenoppas.

In Cat Stories onderzoekt Carmen Cobos de emotionele redenen van miljoenen Nederlandse families om een kat als huisdier te houden. Hiervoor maakt ze verschillende portretten waarin de relatie tussen katten en hun baasjes centraal staat. Want wat zegt de band met onze kat nu uiteindelijk over onszelf?

Regie: Carmen Cobos

Bespreking Helmut Boeijen 'Cat Stories'

Hoe zou een Internationaal publiek naar deze film over Nederlanders en hun liefde voor katten kijken? Zouden ze daarin iets wezenlijks over onze volksaard vinden? De Spaanse filmmaakster Carmen Cobos woont al geruime tijd in Nederland en verbaast zich over het feit dat mensen hier massaal poezen als huisdier houden. In eigen land kende ze dat fenomeen helemaal niet. De kat was toch een buitendier?

In de documentaire Cat Stories (73 min.) onderzoekt ze als een soort antropoloog de kattenliefde van miljoenen Nederlanders. In dat kader biedt ze zichzelf ook aan als oppas, een keuze die wat gekunsteld aandoet en bovendien relatief weinig oplevert (of het moet een verdwenen kat zijn).

Via hun katten portretteert Cobos ook enkele baasjes, waaronder een gedreven fokster van Siamese katten. Met hen bezoekt ze het asiel, de dierenarts en kattenshows. Uit hun verhalen komt een vertrouwd beeld naar voren: het huisdier als trouwe metgezel in tijden van ziekte, eenzaamheid en verdriet, die menselijke eigenschappen wordt toegedicht en waar stevig om wordt gerouwd als het zelf afscheid van het leven moet nemen.

Sommige van die gesprekken voert Cobos in het Engels. Dat schept soms een zekere afstand en verhindert sommige hoofdpersonen om echt in hun ziel te laten kijken. Je zou ook kunnen zeggen: het versterkt de buitenstaandersblik van deze film, die in Nederlandse ogen wel heel erg gewoon blijft en weinig nieuws – of écht bijzonders – heeft te bieden. Maar wellicht zien vreemde ogen veel meer. Of juist iets heel anders.

Lees de rest van de 2Doc Weekly van 2 februari 2020 hier. Wil je elke zondag documentairetips ontvangen? Abonneer je hier op onze nieuwsbrief.

Bekijk de leukste dierendocu's meer