2Doc:

Er zijn geen leeuwen in Tel Aviv

EO

Het verhaal van de voormalige opperrabbijn van Kopenhagen, Max Shorenstein. Hij richtte een dierentuin op, om kinderen van Palestina de liefde voor dieren bij te brengen.

Deze documentaire (2019) toont het verhaal van de voormalige opperrabbijn van Kopenhagen, Max Shorenstein. Hij had vanwege zijn grote dierenliefde de bijnaam Rabbi Doolittle. In 1935 vertrok Shorenstein naar Tel Aviv. Hier zag hij de kans zijn droom te verwezenlijken: een dierentuin oprichten. Op die manier wilde hij de kinderen van Palestina de liefde voor dieren bijbrengen. De dierentuin van Tel Aviv werd een enorm succes: het was de grootste attractie van de regio. Maar er was ook een keerzijde. Afgunst, hebzucht en corruptie van stadsfunctionarissen zorgden ervoor dat Shorenstein werd ontslagen en verbannen uit het door hem gecreëerde dierenparadijs. Parallel aan dit verhaal zien we hoe Tel Aviv verrees uit het zand en uitgroeide tot een internationaal, cultureel en financieel centrum en de prijs die de stad en haar inwoners hiervoor betaalden.

Regie: Duki Dror

Bespreking Helmut Boeijen 'Er zijn geen leeuwen in Tel Aviv'

Er was nog een levensdroom te vervullen. Na de dood van zijn vrouw vertrok rabbi Max Shorenstein in 1935 vanuit Kopenhagen naar Israël. Hij was al 65, maar wilde zijn leven nog eenmaal helemaal omgooien. De man had twee vogelkooitjes bij zich en begon dieren te verzamelen, te beginnen met enkele apen. Vanuit dat handeltje in de nieuwe stad Tel Aviv ontstond een soort thuisdierentuin. Met slangen, beren en leeuwen, dieren die ook nog wel eens wilden ontsnappen. Wat de buren dan weer niet zo prettig vonden.

Uiteindelijk werd de situatie onhoudbaar. Er kwam een lobby op gang om een officiële Tel Aviv Zoo te starten. Die opende zijn deuren in 1938 en de dwarse dromer ‘Rabbi Dolittle’ werd voor het leven tot directeur benoemd. Dat bleek vragen om problemen. En die ontbreken vanzelfsprekend niet in There Are No Lions In Tel Aviv (63 min.), een vermakelijke docu van Duki Dror waarin de historie van de Israëlische dierentuin wordt geplaatst binnen de stormachtige ontwikkeling van de nieuwe stad.

Prominente inwoners van de stad, zoals een archeoloog, kunstenaar en taxidermist, halen herinneringen op aan hun bezoekjes aan de zoo, die destijds de absolute trekpleister was van Tel Aviv. Hun verhalen worden ondersteund met antieke beelden van de dieren in hun toenmalige habitat, gevarieerde animaties en sequenties van imposante dieren in een urbane omgeving. Ook deze dierentuin kwam op een gegeven moment onder vuur van de buren te liggen. Te veel stank en lawaai. Een fremdkörper in een wereldstad in wording.

Zodat de dieren en hun entourage toch weer een keer moesten verkassen. Nu staat er een torenflat op de plek waar ooit de dierentuin was gevestigd. Tel Avivs financiële sector heeft er zijn plek gevonden, constateert voormalig stadsarchitect Israel Goodovitch zonder enig enthousiasme. ‘En zij zitten ook in kooien. Ieder in zijn eigen kooi.’

Meer documentaires over het Israël-Palestina conflict