In deze zesdelige documentaireserie laat de EO het échte, dramatische en veelbesproken verhaal zien van de Britse koninklijke familie. Bijzonder archiefmateriaal en commentaar van deskundigen zorgen ervoor dat het leven van ‘De Windsors’ heel dichtbij komt.

Om zich ten tijde van de Eerste Wereldoorlog te kunnen distanciëren van Duitsland veranderde koning George V zijn Duitse achternaam van Saksen-Coburg en Gotha naar Windsor. Gebaseerd op het eeuwenoude kasteel Windsor dat Britsheid ademt en daarmee hopelijk ook de nationalistische opspattingen in het Verenigd Koninkrijk zou sussen. Dit is het begin van de Windsor-familielijn en de serie begint dan ook met de ijzeren George V. Van daaruit neemt Amy Louise Norman je mee door de geschiedenis tot aan het heden.

Verder staat de docuserie stil bij de keuzes die de verschillende Windsors maakten en de bijzondere wegen die ze aflegden. Daarbij werd het vanaf George V steeds meer een uitdaging voor de koninklijke familie om zich te verhouden tot modern Engeland en het verval van hun keizerrijk. Hun familieverhaal is dan ook een verhaal vol onverwachte plotwendingen: van de schokkende troonsafstand van Edward VIII tot de sprookjesachtige kroning van koningin Elizabeth, het tragische overlijden van prinses Diana en de pracht en praal van de koninklijke huwelijken van de afgelopen jaren. Je ziet het allemaal in De Windors - Achter de schermen bij het Britse koningshuis.

Regie: Amy Louise Norman

Aflevering 1: Troonopvolging

Aflevering 2: Koning tegen wil en dank

Aflevering 3: De jonge koningin

Aflevering 4: Liefde of plicht?

Aflevering 5: De prinses, de prins en de pers

Aflevering 6: Een nieuwe generatie