Deze documentaire over de geschiedenis van het Canadese goudzoekersstadje Dawson City bestaat volledig uit uniek filmmateriaal dat uit de permafrost tevoorschijn is gekomen.

De tweede Zomergast van dit jaar, strafrechtadvocaat Inez Weski, toont in haar televisie-avond een fragment uit de documentaire 'Dawson City - Frozen Time'.

De eerste generaties filmmakers schoten hun producties op nitraatfilm. Dat is bijzonder licht ontvlambaar en ruim tachtig procent van nitraatfilms in de wereld is om die reden verloren gegaan. De verrassing was dan ook groot toen in 1978 in het Canadese Dawson City 533 blikken met films uit de periode 1910-1920 tevoorschijn kwamen. Ze waren gedumpt in een lokaal zwembad dat daarna werd omgevormd tot ijshockeybaan. De permafrost had ze bijna een halve eeuw geconserveerd.

Er ging bijna net zoveel tijd overheen voordat iemand zich in het materiaal verdiepte. Aan de hand van het unieke materiaal reconstrueert mediakunstenaar Bill Morrison de geschiedenis van Dawson City. De zwijgende film en bioscoopjournaals vertellen meerdere verhalen: over de gold rush, de economische voorspoed die deze bracht maar ook over de milieuschade en het onrecht dat de inheemse bevolking is aangedaan. Er komt zelfs nog een verjaard geval van sportfraude aan het licht.