Maandag 16 november, 20:25u op NPO 2

Bart en de steen die terug naar huis ging

VPRO

200.000 jaar geleden brak een gletsjer een steen af in Åland, een eilandengroep tussen Finland en Zweden, en duwde die naar een plek waar nu Borger ligt. Bart Eysink Smeets besluit om de steen terug naar huis te brengen. Maar zijn de inwoners van Borger bereid om de steen te laten gaan?

Kunstenaar en voormalig reclamemaker Bart is al zijn hele leven gefascineerd geweest door stenen. Vooral omdat ze symbool staan voor de oernatuur. Ze zijn de stille getuigen van de gehele geschiedenis van de aarde. Toen hij ruim twee jaar geleden een geologische tour deed bij het Hunebedcentrum hoorde hij dat je de herkomst van stenen tamelijk nauwkeurig kunt achterhalen. Zouden die stenen hun oorspronkelijke thuis niet missen, vroeg hij zich af. En meteen daarna: moet ik er niet eentje naar huis brengen?

Een gedachteflard die de meeste mensen meteen weer zouden vergeten. Zo niet Bart. Het idee liet hem niet los. Zo gaat dat wel vaker bij hem: als hij zich iets in zijn hoofd heeft gehaald, dan moet hij koste wat kost het plan ten uitvoer brengen. De actie wordt al snel een publieke discussie, waardoor de filmmaker op een luchtige en humoristische wijze de bemoeizucht van de mens ten opzichte van de natuur probeert uit te vergroten.

Regie: Bart Eysink Smeets

Meer natuurdocumentaires