woensdag 29 april om 22.55 uur op NPO 2

The Last Male on Earth

EO

Op de dag van zijn overlijden, 19 maart 2018, was hij even wereldnieuws: Sudan, de allerlaatste mannelijke noordelijke witte neushoorn. 'The Last Male on Earth' toont zijn laatste levensdagen op de Keniaanse savanne, bewaakt door militairen en bewonderd door toeristen.

In 2018 overleed in Kenia de allerlaatste mannelijke noordelijke witte neushoorn op aarde. Zijn naam was Sudan en hij was niet alleen toen hij stierf. Hij werd liefdevol verzorgd door bevlogen verzorgers, 24/7 bewaakt door gewapende bodyguards, vele malen per dag vastgelegd door toeristen, filmploegen en fotografen van over de hele wereld. En tot op de dag van vandaag zijn wetenschappers vastberaden om met innovatieve technieken zijn soort alsnog terug te zetten op aarde. Wat is toch de aantrekkingskracht van de dreigende verdwijning van deze neushoornsoort? En wat zegt dat over onze eigen soort?

Regie: Floor van der Meulen

Lees verder door hieronder op 'OPEN' te klikken

We zien de oprechte emoties van het personeel van het Ol Pejeta-reservaat. ‘Vertel zijn verhaal,’ zegt James, de verzorger wiens leven volledig om zijn geliefde neushoorn draait. ‘Wij moeten voor hem spreken, zelf kan hij het niet.’ Ook PR-manager Elodie heeft een sterke band met het dier. Ze kan niet vertellen wat hij voor haar betekent zonder vol te schieten. En dan zijn er de toeristen, die extra betalen voor een Endangered Species Tour waarin een ontmoeting met Sudan het hoogtepunt is. Maar meer nog toont de film het hele circus dat in tien jaar tijd rond Sudan is opgetuigd. Dit resulteert in een bij vlagen vervreemdende tragikomedie met de majestueuze neushoorn Sudan in de hoofdrol. 

Ondertussen tellen Sudans dagen af. Als hij sterft neemt Ol Pejeta ten overstaan van de wereldpers afscheid van zijn laatste man. Militairen hangen de vlag halfstok. Hangend over Sudans graf neemt het voltallige gezelschap een vrolijke selfie. Ook zonder z’n grootste attractie gaat het circus door.

Betekent Sudans dood het einde van de soort? Als het aan de wetenschap ligt niet. Een professor in Berlijn werkt nauw samen met een IVF-specialist in Cremona, Italië, om Sudan postuum te voorzien van nageslacht. In de laatste scène zien we hoe in een volgepakte hobbelige safaribus toeristen onverminderd enthousiast hun verrekijkers en camera’s trekken voor de twee vrouwtjes – moeder en dochter – die zijn overgebleven. Een gids vertelt hoe wetenschappers in Europa in de weer zijn met het ingevroren zaad van de soort. Een man poseert breed lachend voor de camera. De mens geeft niet op. 

DocTalks: in gesprek met regisseur Floor van der Meulen

Een foto in de krant was voor Floor van der Meulen de aanleiding om met een camera naar Kenia te gaan, vertelt ze in deze aflevering van Doctalks aan Ersin Kiris. Ze merkte al snel dat ze niet de enige was die de laatste mannelijke witte neushoorn kwam filmen. Dus werd juist al die menselijke aandacht het onderwerp van de film. Ze vertelt en laat zien hoe veel ze zich verdiept heeft in de beweegredenen van iedereen die zich met het indrukwekkende beest bezighoudt.

Extra: in gesprek met verzorger James Mwenda

Ranger James Mwenda zegt in dit gesprek met Ersin Kiris en Floor van der Meulen dat het reservaat natuurlijk veel merkt van de coronacrisis: ‘We zijn erg afhankelijk van toerisme. Daarmee bekostigen we de bescherming, en dat valt nu weg.’  Als dit langer dan een paar maanden gaat duren, zal er bij de rangers fors bezuinigd moeten worden, terwijl de stroperij naar verwachting juist zal toenemen, voegt hij toe. En dan is er ook nog de druk om het park open te stellen voor begrazing door vee. Dus het ziet er niet goed uit, alle inspanningen van de afgelopen jaren kunnen teniet worden gedaan.

Bekijk de leukste documentaires over dieren meer