2Doc:

Freek

VPRO

Freek de Jonge werd onlangs 75 jaar. In de documentaire Freek legt de jonge filmmaker Dennis Alink de cabaretier, die geliefd en verguisd wordt maar in ieder geval nooit gas terugneemt, op de snijtafel. Hoe is Freek op dit punt gekomen en hoelang wil en kan hij nog doorgaan?

'Hoelang kan ik nog mee?' zingt Freek de Jonge (1944) in de documentaire. Dennis Alink (1989) onderzoekt hoe de cabaretier, wiens leven en werk onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden, omgaat met zijn houdbaarheid als artiest en als mens. Alink laat Freek zijn eigen leven ontleden, waarbij hij gevoelige kwesties aansnijdt die Freek tot nu toe liever uit de weg ging. Het artistieke werk heeft vaak voorrang gekregen boven zijn persoonlijke leven, wat soms pijnlijk uitpakt. In hoeverre gebruikt de cabaretier het podium om aan de realiteit te kunnen ontsnappen?

Geconfronteerd met bevriende collega’s als André van Duin, Herman Finkers en Jacques Klöters, en met geliefden als zijn vrouw Hella en zijn zus, ontstaat een ontwapenende film over een man voor wie de bühne verlaten geen optie lijkt. Wat heeft hem gevormd, wat houdt hem al die jaren gaande en hoe gaat hij nog door?

Regie: Dennis Alink

DocTalks 'Freek' met regisseur Dennis Alink

In deze DocTalks-aflevering gaat Chris Kijne in gesprek met regisseur Dennis Alink over zijn film 'Freek' en vraagt hem waarom hij Freek zo genadeloos op de snijtafel heeft gelegd.

'Freek' in de media

'De film 'Freek' is bezienswaardiger en spannender dan wat het genre van de kunstenaarsportretten doorgaans te bieden heeft'

'Het werd geen flatterend portret; confronterend, eerlijk en bij vlagen psychoanalytisch is de film, al probeert Alink ook de machtige carrière van De Jonge recht te doen met een aantal goedgekozen fragmenten'

Meer kunstenaarsportretten