2Doc:

Ik ben er even niet

VPRO

Met absence epilepsie ben je een paar seconden 'weg', maar waar ben je dan? Maartje Nevejan vervlecht zintuiglijke ervaringen van jongeren met de kijk van wetenschappers en kunstenaars als Anish Kapoor op deze aandoening.

'Ik ben er even niet' is een ontdekkingstocht naar de kracht en de beperkingen van het bewustzijn. Wat zien en ervaren de jongeren tijdens de korte hapering van het brein? Maartje Nevejan kent absences uit eigen ervaring en heeft een zoon die ze ook had. Waar eeuwenlang gedacht is dat er kortsluiting was in de hersenen, met bewustzijnsverlies als resultaat, heeft ze door jongeren te koppelen aan kunstenaars kunnen vormgeven dat er wel degelijk ervaringen zijn.

Regie: Maartje Nevejan

DocTalks: in gesprek met regisseur Maartje Nevejan

In deze DocTalks gaat Ersin Kiris in gesprek met regisseur Maartje Nevejan over haar nieuwe documentaire 'Ik ben er even niet'. Ze vertelt hoe ze door het maken van de film voor het eerst met mensen in contact kwam die ook met absence epilepsie te maken hebben.

Absences, wat zijn dat?

Als een kind een absence heeft, is het plotseling een paar seconden afwezig en heeft het vaak een starende blik. Soms zijn er wat automatische bewegingen in het gezicht of aan de handen te zien. Vaak denken mensen dat het kind dromerig is. De meeste kinderen zijn tussen de 3 en 12 jaar oud als ze absences krijgen. Bij 70 % van de kinderen verdwijnt de epilepsie” vanzelf” voor het  24ste jaar. Niemand begrijpt waarom.

Doordat het kind bij een absence even afwezig is, kan het stukjes informatie missen. Vooral met leren kan dat lastig zijn. Maar ook zwemmen, je rijbewijs halen of logeren kunnen moeilijk zijn als je absences hebt. De klassieke wetenschap gaat ervan uit dat je geen ervaring hebt in een absence. Je bent gewoon even weg, er is geen bewustzijn, er is even niets. If You Are Not There, Where Are You? onderzoekt het iets in dat niets.

Webapp

Iedereen heeft een eigen binnenwereld die niet zichtbaar is voor de buitenwereld. Dat zijn je gedachten, dromen, gevoelens en ervaringen, oftewel de leefruimte van onze innerlijke wolf. Hoe ziet jouw binnenwereld eruit? Op www.myinnerwolf.nl (werkt alleen als WebApp op je mobiele telefoon en niet op pc/laptop) kun je op de muziek van Joep Beving een clip maken van wat er zich afspeelt in je hoofd, door zelf beelden te uploaden. Zo ontstaat een eclectische collage van onze gemeenschappelijke dromen en angsten. De animatie is een eindeloze collage van geüploade foto’s van alle vorige bezoekers samen. Je kunt ook een persoonlijke versie maken met alleen je eigen beelden.

Met de WebApp willen de makers jonge mensen helpen een taal te vinden om hun ervaringen te delen met hun familie, hun vrienden en hun neurologen. Gemaakt door Interactieve design studio Moniker in samenwerking met documentairemaakster Maartje Nevejan.

Documentaires om bij weg te dromen