2Doc:

The Trial of Ratko Mladic

VPRO

Mladic is door het Internationaal Gerechtshof in Den Haag aangeklaagd voor de ergste wreedheden in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog. The Trial of Ratko Mladic volgt zowel de verdediging als de aanklagers tijdens het grootste strafproces sinds het Neurenberg-tribunaal.

Herhaling: maandag 13 juli 2020, 22.10u, NPO 2

Op 22 november 2017 wordt de Bosnisch-Servische legergeneraal Ratko Mladic schuldig bevonden aan genocide en misdaden tegen de menselijkheid en tot levenslang veroordeeld. Mladic was in de jaren negentig van de vorige eeuw één van de beruchtste hoofdrolspelers in de Bosnische oorlog. Zijn naam was synoniem aan de moord op meer dan 7000 moslimmannen en -jongens in Srebrenica in 1995.

'The Trial of Ratko Mladic' volgt het proces tegen Mladic van 2012 tot de uitspraak in 2017. Met de volledige toegang die de filmmakers kregen tot zowel de aanklagers en getuigen van destijds als de verdedigers, Mladic’ familie en zijn aanhangers in Bosnië, wordt een zwarte bladzijde in de Europese geschiedenis gereconstrueerd.

Regie: Henry Singer en Rob Miller

DocTalks: in gesprek met Rob Miller en Henry Singer

In deze aflevering van DocTalks spreekt Chris Kijne met Rob Miller en Henry Singer, regisseurs van de documentaire 'The Trial of Ratko Mladic'. Hij gaat met hen in gesprek over hoe ze het vertrouwen wonnen van hun personages en waarom ze ervoor kozen de rechtszaak van beide kanten te volgen.

Bekijk ook

Inlichtingendiensten hebben de verovering van de moslimenclave Srebrenica door Bosnisch-Servische troepen en de daarop volgende massamoord op duizenden moslims niet kunnen voorkomen. Dit is de conclusie uit het vuistdikke rapport van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD).

In deze film laten de makers een ander geluid horen. Op 16 december 2015 werd bekend dat minister Hennis-Plasschaert van Defensie naar aanleiding van de documentaire opdracht heeft gegeven aan het NIOD om het onderzoek naar de gebeurtenissen rondom de val van de enclave te heropenen.

De redactie van Argos stuitte op documenten die een nieuw licht op de zaak werpen en reisde samen met Joris Voorhoeve, minister van Defensie ten tijde van de val, terug naar Srebrenica. Zijn eerste bezoek aan de voormalige enclave sinds de massamoord.