2Doc:

Onverharde weg naar vrede

EO

Als puber besloten ze om te vechten voor de FARC. Nu de vrede is getekend in Colombia keren de kinderen van Caldono weer terug naar hun gebombardeerde dorp. Het is de vraag hoe de dorpelingen hen zullen ontvangen: met vergeving of vergelding? Activist Farid Julicué zet zich in voor de verzoening tussen de dorpelingen en de voormalige rebellen.

Op 23 november 2016 tekenden de Colombiaanse overheid en de rebellenbeweging FARC een vredesakkoord om een einde te brengen aan de 53-jaar durende oorlog tussen beide partijen. Het dorpje Caldono was jarenlang het epicentrum van de bloedige strijd. Vele guerrillastrijders werden er geboren en sloten zich op jonge leeftijd aan bij de beweging. Zij teisterden hun eigen dorp decennialang met aanslagen en maakten daarbij vele burgerslachtoffers.

Nu het vredesakkoord er is en de FARC langzaamaan wordt ontmanteld, moeten de strijders terugkeren naar hun gemeenschap. Maar wie zit er te wachten op het verwelkomen van de moordenaar van zijn zoon? Farid Julicué is een gemeenschapsleider in Caldono en begrijpt als geen ander de complexiteit van verzoening. Toch droomt hij van absolute vrede en zet zich in voor een vreedzame toekomst van zijn kleinkinderen. Hij bezoekt de ex-FARC-strijders in een transitiekamp en belegt een verzoeningsbijeenkomst. Maar de angst, haat en het onbegrip zijn bij de dorpelingen nog groot en de weg naar vrede kent vele obstakels. 

Regie: Jaap van 't Kruis

Luister en bekijk meer over Colombia

Wat bezielt een Overijssels meisje om zich bij een van de meest gewelddadige guerrillabewegingen ter wereld aan te sluiten? In september 2007 ontmoet filmmaker Leo de Boer Farc-kenner Liduine Zumpolle. Er is een video opgedoken van een jonge Nederlandse vrouw die zich heeft aangesloten bij de Colombiaanse guerrillabeweging Farc. Vanuit de jungle, gekleed in een camouflage-uniform, richt de 25-jarige Tanja zich in de videoboodschap tot haar familie. 'Ik mis jullie erg. Maar ik heb besloten dat ik hier moet zijn. Ik ben ervan overtuigd dat we hier voor goede zaak vechten en dat ik hier ook blijf'. Leo de Boer besluit op Liduine's uitnodiging in te gaan om met haar naar Colombia te gaan om Tanja's keuze te begrijpen.

Radiomakers Margot de Nooijer en Sytske Jellema onderzoeken in radiodocumentaire ‘Dit is mijn land’ de betekenis van de grond in Colombia. Dat deden ze via verhalen van onder meer een gevluchte boerin in de hoofdstad die terugverlangt naar haar land, een voormalig FARC-strijder die landmijnen uit de grond haalt die hij er ooit zelf in stopte, en een paramilitair commandant die vertelt hoe hij zijn verse lijken in de aarde begroef.