Lust For Life

Lust for Life

VPRO

Ed van der Elsken staat vooral bekend om zijn zwart-wit straatfotografie uit de vorige eeuw. Minder belicht, maar misschien ook wel ondergewaardeerd, is het kleurenwerk van Van der Elsken.

Regisseur Jan Bosdriesz maakte hier de nieuwe film 'Lust for Life, P.S. uit het hiernamaals' (2019) over, waarin ook Van der Elsken zelf veel aan het woord is. Hij legt onder andere uit hoe kunst ‘een beetje schimmel op je leven kan zijn’. De documentaire schetst een mooi beeld van Van der Elskens passie voor kleurenfotografie en film, zijn verrwondering over de mogelijkheden ervan en zijn eigenzinnige manier van werken.

Regie: Jan Bosdriesz

Meer films bekijken van Ed van der Elsken?

Death In The Port Jackson Hotel (1972)

'Death in the Port Jackson Hotel' is een filmisch portret van de Australische beeldend kunstenares Vali Myers. Ed van der Elsken leerde haar kennen in na-oorlogs Parijs en maakte foto's van haar die resulteerden in het beeldverhaal 'Een liefdesgeschiedenis in Saint-Germain-des-Prés'. Achttien jaar later bezoekt Vali hem op zijn boerderij in Edam. Van der Elsken filmt haar terwijl ze herinneringen ophaalt bij foto's die haar worden getoond. Ze vertelt over de slachtoffers van overdoses en haar opiumverslaving. Ook filmt hij haar in een vallei in de buurt van Napels, waar ze samen met haar negentienjarige vriend een teruggetrokken bestaan leidt.

Avonturen op het land (1980)

Met de film 'Avonturen op het land' verlegt Ed van der Elsken zijn blik van de stad naar het platteland en van mensen naar beesten en beestjes. Twee jaar lang filmt hij de gebeurtenissen rondom zijn boerderij aan de oude zeedijk bij Edam. Van der Elsken voorziet zijn film tevens van commentaar.

Een fotograaf filmt Amsterdam (1982)

De befaamde documentairefilm Een fotograaf filmt Amsterdam is al 35 jaar onverminderd populair. In deze documentaire rijdt Van der Elsken door Amsterdam en filmt hij diverse voorbijgangers die zijn aandacht vasthouden, waarbij hij te werk gaat als participerend filmmaker en observant. Als kijker hoor je het commentaar van Van der Elsken op de mensen die hij filmt en zie je de relatie tussen de hoofdpersoon en de man achter de camera ontstaan. Met de beelden van de stad en de verscheidenheid aan mensen, heeft Van der Elsken met hij met deze film een iconisch portret afgeleverd van Amsterdam en zijn bewoners aan het begin van de jaren tachtig.

Bye (1991)

Bye is de laatste film die Ed van der Elsken heeft gemaakt. Toen Van der Elsken in 1988 hoorde dat hij ongeneeslijk ziek was, besloot hij een zelfportret te maken. Een jaar lang filmt hij zonder terughoudendheid zijn eigen aftakeling, zijn wanhoop en verdriet omdat hij alles en iedereen van wie hij houdt, los moet laten. Ook neemt Van der Elsken op aangrijpende wijze afscheid van de kijker. De film Bye eindigt een paar maanden voor zijn overlijden, op 28 december 1990.

Overzichtstentoonstelling Ed van der Elsken

Het Nederlands Fotomuseum heeft het kleurenwerk van fotograaf Ed van der Elsken van de ondergang gered en viert dit deze zomer met Lust for Life, de eerste overzichtstentoonstelling van zijn kleurenwerk. Rond universele thema’s als liefde, leven en dood brengt Ed met zijn kleurenfotografie een ode aan de mens en het leven. 
 

'Kijk nou eens: een expositie in kleur van Ed van der Elsken' ★★★★★