2Doc:

De zaak Tuitjenhorn

EO

De EO-documentaire ‘De Zaak Tuitjenhorn’ volgt weduwe Anneke Tromp in haar strijd met de overheid om eerherstel voor haar man. Een film over de kwetsbaarheid van de huisarts in het grijze gebied van acute stervensbegeleiding.

In 2013 wijkt huisarts Nico Tromp af van de richtlijnen om een stervende kankerpatiënt acuut palliatief te kunnen sederen. Nadat zijn coassistente dit meldt bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ, toen nog IGZ), wordt Tromp beschuldigd van moord. Korte tijd later maakt hij een einde aan zijn leven.

In deze documentaire worden voor het eerste fragmenten uit de dossiers, inclusief het politieverhoor van Nico Tromp, openbaar gemaakt. De film laat zien hoe er voor de familie Tromp een lijdensweg begint. De onberispelijke staat van dienst van de huisarts en de tevredenheid van de familie van de overleden patiënt over hun huisarts, worden niet meegewogen door inspectie en OM. Nico Tromp krijgt geen gelegenheid om in collegiaal overleg zijn handelen uiteen te zetten en te laten toetsen. Na zes weken, als de instanties hem tenslotte een beroepsverbod opleggen, pleegt Nico zelfmoord.

Omdat de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd weigerde aan deze documentaire mee te werken, vertolkt acteur Pierre Bokma de stem van de Inspectie. Acteur Marcel Hensema vertolkt de stem van Nico Tromp. Ook vertelt de zoon van Nico Tromp, Reinier Tromp voor het eerst in beeld over hoe het gezin na de dood van Nico verder uiteenviel en over de diepe impact die alles nog steeds heeft op het leven van hem en zijn moeder Anneke Tromp.

De strijd van Anneke Tromp