Het Uur van de Wolf

Sergio Leone - portret van een outlaw

NTR

Hij ademt cinema en leeft voor de film. Sergio Leone is van kinds af aan betoverd door de Amerikaanse western. Het filmicoon brak door bij het grote publiek met 'Once upon a Time in the West' en 'The Good, the Bad and the Ugly'. In zijn oude klasgenoot Ennio Morricone vindt hij de componist die perfect aansluit bij zijn filmstijl.

Sergio Leone groeit op in Rome als enig kind van een filmmaker en actrice. Zijn jeugd wordt getypeerd door eenzaamheid. Al vroeg ontdekt hij zijn liefde voor film en is niet weg te slaan uit de bioscoop. Aanvankelijk werkt hij als regie-assistent, maar al snel regisseert Leone zijn eigen films. De regisseur schept er plezier in om thema's als vriendschap en familiebanden centraal te stellen, in plaats van het goed en kwaad tegenover elkaar te zetten. Het is een belangrijke reden waarom het Amerikaanse publiek in de jaren zestig moeite heeft hem te begrijpen. In Europa is het drieluik A Fistful of Dollars’, ‘For a Few Dollars More’ en ‘The Good, the Bad and the Ugly’ wel direct een groot succes.

Muziek speelt altijd een belangrijke rol in de films van Leone. 'Goede muziek geeft de ziel van een personage weer.' De klanken van zijn componist Ennio Morricone zijn onvergetelijk. Een iconisch voorbeeld is de muziek in 'The Good, the Bad and the Ugly, waarbij de kijker in een van de laatste scènes op een begraafplaats de doden bijna kan horen zingen.

Regie: Jean-Francois Giré