2Doc:

Putin's Witnesses

VPRO

Op 31 december 1999 droeg president Boris Jeltsin onverwacht de macht over aan zijn zelfgekozen opvolger, Vladimir Poetin. 'Putin’s Witnesses' bestrijkt het eerste regeringsjaar van de politicus die het land terugleidde naar een Sovjet-achtig nationalisme en die met tirannieke middelen nu al bijna twee decennia het bewind voert.

Puttend uit zijn eigen filmarchief geeft gelauwerd filmmaker Vitaly Mansky een intiem verslag van een keerpunt in de recente geschiedenis van Rusland. Door zijn toenmalige functie bij de Russische staatstelevisie kon Mansky dichter bij Poetin en Jeltsin komen dan nu voorstelbaar lijkt. Zo legt hij bijna terloops vast hoe Poetin, zodra hij de verkiezingen wint, zijn beschermheer laat vallen. Soms weet Mansky de kersverse president uitspraken te ontlokken waarin iets van zijn machtsopvatting doorschemert, maar vaker verraden zijn diffuse antwoorden hoe weinig belang hij hecht aan het verantwoorden van politieke keuzes.

Terugkijkend stelt Mansky ook vragen bij zijn eigen rol in de beeldvorming rond de president en diens greep naar de macht. Kun je van gebeurtenissen als deze simpelweg getuige zijn, of maakt stilzwijgen medeplichtig?

Regie: Vitaly Mansky

Vitaly Mansky bij De Balie

Dit is een opname van een interview met regisseur Vitaly Mansky in De Balie over zijn documentaire Putin's Witnesses. Dit gespreek geeft je een boeiende kijk in het maakproces van deze levensgevaarlijke documentaire.

Tegenlicht - Poetins waarheid

De Brits/Russische Peter Pomerantsev werkte tien jaar lang voor de Russische televisie tijdens Poetins presidentschap, en maakte van dichtbij mee hoe het Kremlin media inzet om de Russen een gemanipuleerde waarheid voor te schotelen. Fake news. Terug in Londen ziet hij het opnieuw gebeuren. Elk land, elke politieke partij: ieder z’n eigen waarheid. De pr-machine van Poetin was slechts een voorproefje.