2Doc:

Lots of Kids, a Monkey and a Castle

VPRO

Julita Salmerón had maar drie wensen: ze wilde graag veel kinderen, een aapje en een kasteel. En wonder boven wonder kreeg ze ze alle drie. Alleen niet alle geluk blijft, want als de crisis in 2008 toeslaat, moet ze haar kasteel opgeven.

De excentrieke, tachtigjarige, Julita woont samen met haar man in het kasteel waar elke hoek en nok gevuld is met spullen. Want, zegt Julita, als je spullen weggooit, sta je een deel van jezelf af. Ergens tussen al de zooi ligt ergens een doos met botten van Julita's oma die werd geëxecuteerd tijdens de Spaanse Burgeroorlog. Haar zoon, en de regisseur, Gustavo wil koste wat kost de botten vinden. Het begin van een filmproces dat veertien jaar lang zou duren.

In die tussentijd legt hij ook vast hoe zijn vader en moeder aan de grond komen te zitten tijdens de economische crisis en het kasteel van de hand moeten doen. Dan komen alle zes de kinderen in beeld die met vereende krachten de enorme verzameling spullen van hun moeder moeten ordenen. Een hartverwarmend familieportret vol eigenaardigheden, tegenstrijdigheden en sporen van het verleden.

Regie: Gustavo Salmerón

In de pers