2Doc:

Jij bent mijn vriend

KRO-NCRV

Vriendschap sluiten moet je leren en dat gaat met vallen en opstaan. Regisseurs Petra en Peter Lataster filmen in Jij bent mijn vriend de levendige zesjarige Branche die net met zijn ouders vanuit Macedonië naar Nederland is gekomen en voor het eerst naar school gaat. Hij spreekt de taal niet en kent niemand. Een vriend vinden blijkt niet zo eenvoudig te zijn.

Als Branche de eerste dag naar zijn nieuwe school moet, wil hij zijn bed niet uitkomen. School is eng, want hij kent niemand in zijn klas en hij is de enige die Macedonisch spreekt. Branche doet vertwijfeld pogingen om een vriend te vinden tussen de kinderen in de klas van juf Kiet. Hij bouwt samen met de Syrische Ayham huizen van blokken en ondanks alle taalbarrières groeit er een vriendschap tussen de jongens. Tot Ayham op een dag niet meer op school verschijnt. Deze ervaring is voor Branche een enorme klap die hij maar moeizaam het hoofd weet te bieden en hij rouwt om zijn vriend.

Wanneer twee maanden later de Syrische broers Maksem en Jorj in de klas komen, ziet Branche in Maksem een nieuwe kans om vriendschap te sluiten. Dan moet hij opnieuw beginnen als hij naar groep 5 gaat van meester Wout: een klas waar kinderen in zitten die al hun hele leven Nederlands spreken. Zijn vermogen om vriendjes te maken wordt opnieuw op de proef gesteld. Lukt het Branche om in deze nieuwe omgeving zijn weg te vinden?

Regie: Petra Lataster-Czisch en Peter Lataster

DocTalks met Petra Lataster-Czisch en Peter Lataster

Waarom kozen de regisseurs ervoor om de kinderen op ooghoogte te filmen en wat hebben ze zelf geleerd van juf Kiet?

In deze aflevering van DocTalks spreekt Ersin Kiris met regisseursechtpaar Petra en Peter Lataster, makers van de documentaire 'De kinderen van juf Kiet' en de opvolger 'Jij bent mijn vriend'. Eerstgenoemde documentaire werd derde in de verkiezing van de beste 2Doc van de afgelopen vijf jaar.

De kinderen van juf Kiet

Regisseurs Petra en Peter Lataster maakten eerder de documentaire 'De kinderen van juf Kiet'. In deze film volgen zij een jaar lang juf Kiet en haar klas met leerlingen. De kinderen zijn migrantenkinderen, sommigen komen uit oorlogsgebieden en zijn flink getraumatiseerd. De liefdevolle, maar kordate hand van juf Kiet werkt helend voor haar leerlingen.

'Jij bent mijn vriend' in de media

'Het is opnieuw fascinerend om te zien hoe dicht de Latasters bij de belevingswereld van kinderen komen.'

'Branche is de ster van wat je een spin-off van De kinderen van juf Kiet zou kunnen noemen, en hij draagt zijn 77 minuten bijna non-stop camera-aandacht moeiteloos.'