2Doc:

Jane

EO

Jane vertelt het buitengewone verhaal van de vermaarde Britse primatoloog Jane Goodall aan de hand van een schat aan nooit eerder vertoonde beelden en een nieuw interview met Goodall. Regisseur Brett Morgen interviewde haar thuis in Afrika. De focus ligt op haar eerste expedities en onderzoeken in Tanzania, op de band met haar cameraman en echtgenoot Hugo van Lawick en de chimpansees waarnaar ze onderzoek deed.

Jane was altijd al gek op dieren en haar droom om tussen de wilde dieren in Afrika te leven kwam in 1957 uit, toen ze dr. Louis Leakey ontmoette tijdens een bezoek aan een vriend in Kenia. Dr. Leakey, een vooraanstaand antropoloog, geloofde dat onderzoek naar mensapen inzicht kon bieden in de oorsprong en het gedrag van deze soort. Hij zocht iemand die hem wilde helpen bij zijn onderzoek. Jane had geen relevante opleiding, maar toch wist Leakey dat ze de perfecte kandidate was.

Op haar 26stevertrok Jane naar Gombe, in de wildernis in Tanzania. Daar leefde ze tussen de chimpansees en daar deed ze ook de grote ontdekking die de wetenschap op haar grondvesten zou doen schudden. Het feit dat chimpansees werktuigen gebruiken en maken om hen te helpen bij het vangen van de insecten die ze eten. In deze film komen de belangrijkste aspecten van haar leven aan bod: van haar nauwe band met de chimpansees tot het leven dat ze heeft opgebouwd in Afrika. In eerste instantie met Hugo van Lawick, een filmmaker van National Geographic die eropuit was gestuurd om een film over haar werk te maken en die vervolgens haar man werd. Ook is te zien hoe ze ook tegenwoordig nog blijft opkomen voor het behoud van chimpansees in de rest van de wereld.

Meer documentaires over chimpansees