2Doc:

Tiananmen, the People Versus the Party

VPRO

Dertig jaar geleden beëindigden Chinese troepen de demonstratie op het Tiananmenplein in Peking, met veel doden als gevolg. Hoe kon een vreedzaam protest zo gewelddadig eindigen? Dertig jaar later maken ooggetuigenverslagen en geheime documenten duidelijk hoe het bloedbad op het plein de loop van de Chinese geschiedenis veranderde.

In de nacht van 4 juni 1989 beëindigden Chinese troepen de demonstratie op het Tiananmenplein, ook wel bekend als het Plein van de Hemelse Vrede, met veel geweld. Officieel luidde het dodenaantal driehonderd, maar een schatting van 15.000 wordt ook genoemd. Deze documentaire onderzoekt hoe een vreedzaam protest dat vrijheid propagandeerde, zeven weken later in een bloedbad kon eindigen en toont de vele momenten waarop het geweld en het massale bloedvergieten vermeden hadden kunnen worden.

De documentairemakers hadden uitgebreid toegang tot de documenten die bekend staan als de Tiananmen Papers. Interviews met toenmalige protestleiders en studenten en nooit eerder vertoonde Chinese televisiebeelden maken 'Tiananmen, the People versus the Party' een ontroerende en zeer informatieve documentaire.