The Clinton Affair

2. The Blue Pass

VPRO

In aflevering 2, The Blue Pass, van The Clinton Affair: Voor het eerst in veertig jaar behalen de Republikeinen onder aanvoering van Newt Gingrich, een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden.

Republikein Newt Gingrich werd de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden en had een duidelijk doel: vriendschappen tussen Democraten en Republikeinen opbreken om zo het onderscheid tussen de twee groter te maken.

De onwrikbare opvattingen van Newt Gingrich resulteren in een shutdown van de overheid. Het geflirt tussen president Clinton en Monica Lewinsky krijgt door die shutdown een heel ander karakter en in de totale chaos die heerst op het Witte Huis worden ze voor het eerst echt intiem.

Intussen buigt het Hooggerechtshof zich over de aanklacht van Paula Jones tegen de president, terwijl de speciaal aanklager, Ken (Kenneth) Starr, een groeiend aantal mensen uit zijn directe omgeving dagvaardt. Met de presidentsverkiezingen van 1996 in aantocht wordt Monica Lewinsky overgeplaatst van het Witte Huis naar het Pentagon.