In het voorjaar van 1989 wordt een vrouw bruut verkracht in Central Park, New York. In de dagen daarop worden vijf tieners opgepakt en onschuldig veroordeeld. 'The Central Park Five' reconstrueert hoe het zo ver heeft kunnen komen.

De documentaire The Central Park Five reconstrueert de bizarre gebeurtenissen, het juridische proces en het enorme mediacircus rondom deze verkrachtingszaak. Het werd namelijk breed uitgemeten in de media en Donald Trump vroeg destijds in een pagina grote advertentie zelfs om de doodstraf weer in te voeren voor deze jongens; Antron McCray, Kevin Richardson, Yusef Salaam, Raymond Santana en Korey Wise.

De onschuldig veroordeelden, die na jarenlange detentie uiteindelijk werden gerehabiliteerd, spreken vrijuit en archiefbeelden illustreren het opgefokte klimaat waarbinnen de justitiële dwaling kon plaatsvinden.

Vier van The Central Park Five verdwenen vijf tot zeven jaar in jeugddetentie, Korey Wise die als enige 16 jaar was, zat meer dan 12 jaar in de gevangenis. In 2002 wees DNA-materiaal uit dat serieverkrachter Matias Reyes de echte dader was en werden de veroordelingen vernietigd. Pas in 2014 kregen de vijf inmiddels volwassen mannen 40 miljoen dollar schadevergoeding van de stad.

Het vreselijke verloop van de zaak is omgezet in de vierdelige-serie When They See Us van Ava DuVernay. Dit heeft de zaak en het kapotgemaakte leven van de vijf jongens, nu mannen, aan het licht gebracht. Hiernaast vind je een link naar de Netflix-serie. Hieronder vind je een link naar de Oprah Winfrey-aflevering waarin de acteurs van When They See Us en de echte Central Park Five over deze zaak vertellen.

2Doc: The Central Park Five 
van 2 t/m 9 juli 2019 hier te zien in twee delen; daarna nog tot juli 2020 op NPO Start Plus.

Deel I

Deel II