De zesdelige documentaireserie 'The Clinton Affair' duikt in de gekte van Clintons affaires en de bloedhonden die hem willen afzetten. Een verhaal over seks, macht, leugens en ideologische oorlogsvoering. Welke rol speelde media, feminisme en politiek? Met archief en gesprekken met onder anderen Monica Lewinsky.

Een president die zich oraal laat bevredigen door een stagiaire en daar vervolgens over liegt, of nou ja, dat is een kwestie van interpretatie. Het klinkt misschien vreemd in de tijd van Donald Trump, maar wat in deze serie centraal staat was twintig jaar geleden het grootste politieke schandaal dat de Verenigde Staten in een generatie had gezien. Het leidde tot een afzettingsprocedure, en dat was voor het eerst sinds 1974, toen Richard Nixon zich in de nesten had gewerkt.

Tot de afzetting van Bill  Clinton leidde het uiteindelijk niet, maar het hele proces heeft het politieke systeem wel diepgaand beïnvloed. De kloof tussen Democraten en Republikeinen is sindsdien steeds dieper geworden. Regisseur Blair Foster: 'Ik dacht dat ik veel wist over president Clinton's impeachment, omdat ik het bewust heb meegemaakt. Maar toen ik hiermee bezig ging, kwam ik er al snel achter dat veel van mijn kennis incompleet was, of erger, onjuist. Met deze serie wilde ik echt diepgravend feitenonderzoek doen, en zo veel mogelijk betrokkenen spreken. Hoe dieper ik kwam, hoe duidelijker ik zag dat deze serie minstens zo sterk gaat over vandaag als over de jaren negentig van de vorige eeuw. Om een uitspraak van Barbara Tuchman te lenen: deze serie dient als "verre spiegel" die onze huidige politieke situatie laat zien, en hij komt op een veel beter moment dan ik ooit had voorzien.'

Alle afleveringen

In de media