Michael Apted volgt sinds 1964 een groep zeer verschillende Britse kinderen. in 1964 waren ze allemaal zeven jaar oud en vanaf dat moment heeft hij hen elke zeven jaar opgezocht. Nu zijn ze 63. Hoe staan ze na al die jaren in het leven?

Die eerste Up-film stelde de vraag of het toekomstperspectief van de kinderen bepaald wordt door de klasse waarin ze werden geboren.

De daarop volgende films, waarin Apted elke zeven jaar naar de deelnemers terugkeerde, vormen een langlopende documentairereeks die een prachtig beeld geeft van opgroeien en ouder worden. Maar ook van de maatschappelijke ontwikkelingen, van familie, politiek, godsdienst en geestelijke gezondheid in Engeland sinds 1964.

De kinderen van toen zijn nu 63 jaar oud. Hoe is het leven voor hen geweest sinds de laatste opnames zeven jaar geleden? Hoe kijken ze nu naar zichzelf, hun leven en de wereld? Je ziet het in drie delen die elk een uur duren.

Herhaling Up-serie op NPO 2 Extra

Uitzendschema

7 Up
8 juli om 23:45 u en 9 juli om 20:30 u

14 Up
8 juli om 23:45 u en 9 juli om 20:30 u

21 Up
8 juli om 23:45 u en 10 juli om 20:30 u

28 Up
10 juli om 23:45 u en 11 juli om 20:30 u

35 Up
11 juli om 23:45 u en 12 juli om 20:30 u42 Up
12 juli om 23:45 u en 13 juli om 20:30 u

49 Up
13 juli om 23:45 u en 14 juli om 20:30 u

56 Up
14 juli om 23:45 u, 15 juli om 20:55 u (deel 1 & 2) en 16 juli 20:30 u (deel 3)

63 Up
15 juli om 23:50 u, 16 juli 21:20 u (deel 1) en 17 juli om 20:30 u (deel 2 & 3)

Aflevering 1

Tony, Andrew, Sue en Nick

De drukke East Ender Tony wilde als jongetje niets liever dan jockey worden.
Maar hij werd taxichauffeur en probeerde later zijn geluk uit in Spanje: hij wilde daar projectontwikkelaar worden. Helaas maakte de economische crisis een einde aan zijn dromen van een nieuw leven in de zon. Hoe is het nu met Tony? Hoe zijn de laatste zeven jaar voor hem geweest? 

Andrew omschreef op zijn zevende hoe zijn leven eruit ging zien en zo zou het precies gaan. Hij werd advocaat, werkte zich veertig jaar lang een slag in de ronte en gaat nu bijna met pensioen. Hoe ziet hij de komende jaren voor zich?

Net als Tony groeide Sue op in East End. Ze trouwde op haar 24e en kreeg twee kinderen. In de liefde had ze een tijdje geen geluk totdat ze op haar 42e Glen ontmoette. Hoe ziet haar leven er nu uit?

Nick, de schuwe jongen uit Yorkshire, studeerde in Oxford voordat hij naar Amerika vertrok om zijn wetenschappelijke onderzoeksdromen te volgen. Hij vertelt over familie, het leven in het Amerika van Trump en over zijn aftanende gezondheid.

Aflevering 2

Bruce, Jackie, Peter en Lynn

Bruce zat op een kostschool toen hij zeven was. Hij wilde een zendeling in Afrika worden, maar koos voor een loopbaan als docent in het Verenigd Koninkrijk. Nu hij bijna met pensioen gaat, reflecteert Bruce op zijn leven en loopbaan. Heeft hij nog ergens spijt van?

Jackie werd op haar 56e geconfronteerd met bezuinigingen op haar arbeidsongeschiktheidsuitkering en met het overlijden van haar ex-man. Hoe is het nu met haar? 

Peter kwam ook uit een beter milieu, ging geschiedenis studeren aan London University en speelt nu in een band. Veel van zijn dierbaren zijn inmiddels overleden, hoe gaat hij daarmee om?

Lynn wilde op zevenjarige leeftijd samen met Jackie in Woolworths werken, maar ze werd kinderbibliothecaresse. Later kreeg ze een levensbedreigende hersenaandoening en raakte ze de baan kwijt die ze dertig jaar lang had gehad. Hoe ging ze om met deze moeilijke ontwikkelingen?

Aflevering 3

Paul, Symon, John en Neil

Paul en Symon groeiden op in hetzelfde kindertehuis in Engeland. Allebei redelijk verlegen en teruggetrokken jongetjes konden zich altijd sterk in elkaar herkennen. Maar als Paul naar Australië vertrekt als tiener verliezen ze elkaar een tijdje uit het oog. In deze aflevering stapt Symon met zijn vrouw Viennetta op het vliegtuig naar Australië; een emotionele hereniging volgt.

Johns leven is een leven van constanten. Hij studeerde af aan Oxford University en werd advocaat. En dit is hij sinds zijn 35e geweest. Een belangrijk element in zijn leven is zijn Bulgaarse afkomst. Hij heeft zich ook veel ingezet voor liefdadigheid in Bulgarije. Hij reflecteert op het feit dat hij als jongeman graag de politiek in wilde, maar dit aan zich voorbij heeft laten gaan.

Neil uit Liverpool wilde als zevenjarig jongetje astronaut worden. Als achtentwintigjarige was hij dakloos en worstelde hij met geestelijke gezondheidsproblemen. In 42 Up was hij liberaal-democratisch raadslid in Hackney. Hoe gaat Neil nu om met zijn mentale problemen en houdt hij zichzelf staande?

Helmut Boeijen over '63 Up'

Kun je in het kind al de latere volwassene zien? Die vraag legt filmmaker Michael Apted ditmaal letterlijk voor aan zijn inmiddels 63-jarige hoofdpersonen. Ze antwoorden eigenlijk stuk voor stuk bevestigend. Het was ooit ook het startpunt van deze epische documentaireserie in 1964: kun je al op zevenjarige leeftijd zien wie of wat een kind later zal worden? Apted heeft de jongens en meisjes van toen sindsdien elke zeven jaar opgezocht met de camera.

Ruim een halve eeuw later laten ze zich bijna allemaal opnieuw door hem portretteren. Je zou kunnen betogen dat dit relatief oppervlakkig gebeurt: relatie, kinderen, werk, hobby’s en de toekomst. Het wordt allemaal aangeraakt, maar echt diep erop ingaan is er niet bij. Een mensenleven wordt gecomprimeerd tot een minuut of tien. Tegelijkertijd is dat ook de kracht van de Up-serie. In wezen ging het nooit over deze specifieke hoofdpersonen. Zij zijn niet meer dan tamelijk willekeurige representanten van een generatie, ooit bijeengebracht omdat ze de Britse klassenmaatschappij aardig weerspiegelden.

Lees de rest van de 2Doc Weekly van 29 december 2019 hier. Wil je elke zondag documentairetips ontvangen? Abonneer je hier op onze nieuwsbrief.