2Doc:

Time Trial

VPRO

David Millar, de bekende Schotse profwielrenner, neemt je mee in zijn race om zich te kwalificeren voor een plekje in de volgende Tour de France. Door de bergen, door de regen met letterlijke en figuurlijke ups en downs. Hoe ver gaat hij om te winnen?

Wat een race tegen de andere wielrenners moet zijn verandert langzaam maar zeker in een race tegen de klok. De 37-jarige Millar merkt dat hij uit topconditie raakt en dit is zijn laatste kans om ooit nog de Tour te rijden. 

Tegelijkertijd vertelt Millar in een voiceover over zijn leven als persoon en als wielrenner. Zijn geschiedenis als dopinggebruiker en het oppikken van zijn carrière na zijn schorsing. Hoe heeft het zover kunnen komen? 'Ik heb twaalf keer de Tour de France gereden. Alles wat ik ooit wilde was er één rijden. Dat was alles.' bedenkt Millar hardop. 

Van hoge toppen naar diepe dalen en weer terug. Een duik in het leven van een profwielrenner. Meeploegend door de regen en de wind in een race naar het einde.

Regie: Finlay Pretsell

Bespreking Helmut Boeijen over 'Time Trial'

In het Ronde van Vlaanderen-museum te Oudenaarde kun je virtueel De Oude Kwaremont beklimmen en je intussen meten met de groten der wieleraarde. Op zijn best lukt het om even, heel even, aan te klampen. Voordat de man met de hamer de definitieve genadeklap geeft. De overweldigende documentaire Time Trial biedt een gelijksoortige ervaring; als kijker word je onderdeel van het peloton.

Lees meer...

Dit betekent overigens niet dat je per definitie ook tot de groten der wieleraarde behoort. Het gros van de beroepsrenners rijdt vooral als pelotonvulling mee en hoopt tegen beter weten in op meer. Dat geldt ook voor de Schot David Millar, die in de nadagen van zijn carrière is aanbeland. Ooit, voor zijn schorsing vanwege dopingsgebruik, reed hij de pannen van het dak. Maar die glorieuze dagen liggen al lang en breed achter hem.

Dat is de context voor deze zinnenprikkelende film van Finlay Pretsell. Millar levert een bijna wanhopige strijd tegen zichzelf, de rest van het peloton én de (biologische) klok, die zijn bestaan als wielrenner stelselmatig begint te ondermijnen. Met de Nederlander Thomas Dekker, ook een voormalige dopingzondaar, als ploeggenoot aan zijn zijde spreekt Millar al zijn reserves aan zodat hij nog eenmaal de Tour de France mag rijden.

Om de kijker in het getergde lijf van de hoofdpersoon te persen en vanuit diens perspectief de koers te laten beleven, trekt Pretsell filmisch alles uit de kast; van spectaculaire cameravoering, waaronder een kleine go pro-camera op Millars gezicht tijdens een tijdrit en adembenemende point of view-beelden van een bergbeklimming, tot een zorgvuldig samengesteld geluidspalet, waarin de dwarse soundtrack van de Amerikaanse deejay en producer Dan Deacon echt het ritme en tempo van de koers vindt.

Time Trial probeert niet zozeer een lineair verhaal te vertellen, maar dwingt je tot een emotionele ontdekkingsreis door de wielersport, waarin je van kopman vrijwel ongemerkt kunt verworden tot knecht – een woord dat buiten de wielrennerij niet voor niets behoorlijk in onbruik is geraakt – of zelfs drager van de Rode Lantaarn. Gelouterd, en helemaal leeg getrokken, bereik je in de slipstream van Millar de eindstreep. En dan begint het gewone leven weer…