2Doc:

The Mother of Beauty

MAX

Emmeline Snively was de vrouw die 'Marilyn Monroe' creëerde. Bij haar 'Blue Book Modeling Agency' contracteerde ze tussen 1940 en 1960 honderden mooie meisjes die ze verhuurde als modellen en actrices. In 'The Mother of Beauty' haalt een aantal van deze 'meisjes', nu in de tachtig en negentig, hun herinneringen aan deze tijd op.

Regisseur Frank van Osch noemt Emmeline Snively, terecht, The Mother of Beauty. Via Ben Franse, eigenaar van de jaren '50 shop Bennies Fifties, kwam hij aan het complete archief van Snively's Blue Book Model Agency met daarin brieven van haar, de catalogi met modellen door de jaren heen en ander papierwerk.

Dit geeft Van Osch een unieke inkijk in het concept en zelfs ideaal van schoonheid uit die tijd. Snively ontwierp haast de Hollywood-glamour van de naoorlogse jaren. Wanneer een meisje binnenkwam, wist ze precies wat er nodig was om haar tot een gewenst model te maken. Steve Hayes, acteur en vriend van Marilyn, zegt daarover: 'they changed women because they could'.

Brunettes werden blondines, want dat verkocht beter, en Norma Jean, later Marilyn Monroe, werd geleerd haar tanden meer te ontbloten als ze lachtte. De modellen die Van Osch interviewt in de docu bekende en minder bekende modellen die bij Snively onder contract stonden.

Ze praten over de training die ze kregen; hoe te lachen, praten, poseren, lopen, bewegen en je te kleden. Over geruchten die de agency omringden, maar bovenal over schoonheid en de vergankelijkheid ervan en natuurlijk over de legendarische Norma Jean.