2Doc

Sprekend Nederland

Human

Wat is de stand van Nederland? John Appel laat aan de hand van toespraken op feesten, populistische bijeenkomsten, begrafenissen en een verjaardagsfeest van koning Willem-Alexander zien wat de Nederlandse tijdsgeest van nu is. 'Sprekend Nederland' brengt in beeld hoe Nederlanders van elkaar verschillen, maar ook wat ze bij elkaar brengt.

Regie: John Appel

DocTalks Sprekend Nederland

In de serie DocTalks worden de regisseurs van spraakmakende documentaires de meest prangende vragen voorgelegd. In deze aflevering spreekt Nadia Moussaid met regisseur John Appel over zijn documentaire 'Sprekend Nederland'.

Hoe krijgt John Appel toestemming van zijn personages om te filmen?

Filmmaker John Appel legt aan Nadia Moussaid uit hoe hij toestemming krijgt van zijn documentaire-personages om te filmen. Hij voegt meteen de daad bij het woord door een docent, die net een klas toespreekt bij een joods monument, te vragen of hij haar klas mag filmen.

Bert Haanstra's Alleman als inspiratie

De film Alleman (1963) van cineast Bert Haanstra diende voor John Appel als inspiratiebron bij het maken van Sprekend Nederland. In deze observerende documentaire probeert Haanstra de volksaard van de toen twaalf miljoen Nederlanders te duiden.