2Doc:

Parallel

EO

Choreografe Ruth Meyer keert terug naar de bron van haar verbeeldingskracht; haar onderduiktijd in de Tweede Wereldoorlog. Samen met heel verschillende kunstenaars en choreografen creëert ze een dansmozaïek als ode aan de fantasie.

De film laat zo het verband zien tussen het verleden en de invloed daarvan op het heden: hoe beleef je een oorlog als kind en hoe ga je later hiermee om? De bron voor haar levensvisie ligt in de Tweede Wereldoorlog toen Ruth Meyer als klein meisje met haar Joodse familie was ondergedoken. Om te ontsnappen aan de realiteit gebruikte zij haar verbeelding. “Verbeelding als vlucht naar binnen”, zegt ze nu. Pas op latere leeftijd kwam ze tot dit inzicht. Haar gehele carrière als danser, choreograaf en filmmaker bleek gebouwd op die overlevingsstrategie.  

Ruth, inmiddels 85 jaar, wil met deze film laten zien wat verbeelding betekent. Ze heeft een aantal kunstenaars en choreografen, aan wie zij zich verwant voelt, gevraagd een bijdrage te leveren over de kracht van verbeelding. Wat betekent die verbeelding voor hen en hoe creëren zij zo een bijna magische wereld.

Regie: Ellen Blom