2Doc:

Ons moederland

VPRO

In hoeverre is onze vaderlandse geschiedenis een voedingsbodem voor de huidige angst voor nieuwkomers? 'Ons moederland' schetst aan de hand van het dagelijks leven van Constant Kusters, de omstreden politiek leider van de extreemrechtse partij de Nederlandse Volks-Unie, een beeld van de Nederlandse samenleving en haar omgang met ‘de ander’ door de eeuwen heen.

Constant Kusters is naast de voorman van de extreemrechtse partij NVU een toegewijd huisvader. Een traditioneel gezinsleven, nationalisme en politieke strijd lijken onlosmakelijk met elkaar vervlochten. Wonend in een Arnhemse volksbuurt benoemt hij zonder gêne wat er in zijn ogen mis is met de Nederlandse multiculturele samenleving. De publieke- en politieke discussie over onze nationale identiteit gaat inmiddels, ook ver buiten extreemrechts, hand in hand met polarisatie.

Aan de hand van archiefmateriaal over de Nederlandse geschiedenis en intieme scènes in het extreemrechtse milieu toont Ons moederland een politicus die tot zijn vreugde ziet dat zijn ideeën steeds meer doordringen in de gevestigde orde. Regisseur Shamira Raphaëla, die onlangs een Gouden Kalf won voor haar film De waarheid over mijn vader, wil met deze film Nederland een spiegel voorhouden. 'Ik wil licht werpen op een kant van Nederland die velen liever niet zien. Deze film gaat niet alleen over Kusters van de NVU, maar over ons allemaal. Waar komen we vandaan en waar willen we naartoe als samenleving?'

Regie: Shamira Raphaëla

DocTalks - Ons moederland

Waarom besloot documentairemaker Shamira Raphaëla, zelf van biculturele afkomst, een portret te maken van de voorman van de extreemrechtse Nederlandse Volks-Unie? In deze DocTalks-aflevering gaat Ersin Kiris in gesprek met Shamira Raphaëla, de regisseur van Ons moederland.

Ze vertelt hoe ze de extreemrechtse leider in de geschiedenis van ons land plaatst en met haar film commentaar geeft op hoe we in Nederland zijn omgegaan met 'de ander'.

Over de maker: Shamira Raphaëla

Regisseur Shamira Raphaëla (1982) is woonachtig in Rotterdam. Ze is van gemengde afkomst met een Curaçaose vader en een Nederlandse moeder. Ze groeide op in Aruba en studeerde in Nederland Mediakunst aan de AKI (2006), waarna ze haar carrière bij verschillende omroepen en als maker begon.

Waarom heeft de VPRO Ons moederland gemaakt?

Lees er meer over op de site van de VPRO.