2Doc:

On the Inside of a Military Dictatorship

VPRO

Na vijftig jaar militaire dictatuur droegen de generaals van Myanmar vreedzaam de macht over aan oppositieleider Aung San Suu Kyi. De wereld was verrukt, maar nu steunt de voormalig strijdster voor democratie een genocide. Waarom?

In 1988 wordt Aung San Suu Kyi algemeen secretaris van de National League for Democracy in het toenmalige Birma. De NLD strijdt voor democratie en Suu Kyi gaat met gevaar voor eigen leven voorop in de strijd. Zij wil vrijheid voor haar volk en in 1991 ontvangt zij voor haar inzet de Nobelprijs voor de vrede.

Na een jarenlange strijd eindigt in 2011 de militaire dictatuur in Birma/Myanmar. De transitie naar democratie blijkt niet eenvoudig, is in deze film te zien. Is het eigenlijk wel een echte transitie? De grondwet die de militaire heersers hebben opgesteld, garandeert dat hun macht die van het volk altijd te boven zal gaan, zelfs als Aung San Suu Kyi de regering leidt. Maar voor buitenlandse ogen is de transitie geloofwaardig genoeg, wat betekent dat het economische isolement van Myanmar eindelijk opgeheven kan worden. 

Maar dan, in augustus 2017, komt het leger van Myanmar in actie tegen de islamitische Rohingya-minderheid in de staat Rakhine. Bijna een miljoen Rohingya slaan op de vlucht naar het buurland Bangladesh. Volgens de boeddhistische regering is de actie gericht tegen militanten. Maar VN-onderzoekers oordelen dat Myanmar motieven heeft die wijzen op genocide.

De zaak tegen Myanmar inzake genocide van de Rohingya dient op 10, 11 en 12 december 2019 in het Vredespaleis. Aung San Suu Kyi is naar Den Haag gekomen om haar land te verdedigen.

Regie: Karen Stokkendal Poulsen