Het Uur van de Wolf

Harvey Weinstein - Untouchable

NTR

Hij was decennialang de koning van Hollywood. Tegenwoordig wordt zijn naam vooral geassocieerd met seksuele uitbuiting en machtsmisbruik: filmproducent Harvey Weinstein. Sinds 2017, toen de orkaan rond #MeToo losbarstte, is hij door tientallen vrouwen beticht van intimidatie, chantage, aanranding en verkrachting. Hoe kon hij zo lang ongestraft opereren?

De film laat zien hoe Weinstein, samen met zijn broer Bob eigenaar van Miramax-films, een reputatie opbouwt als briljante en onafhankelijke filmproducent. Duidelijk wordt dat ‘Hollywood’ – het systeem van entertainment, geld en eindeloze mogelijkheden – hem geen strobreed in de weg legt: hij was ‘the sheriff in town’. MacFarlane combineert het thema van de val van Weinstein met persoonlijke en indringende getuigenissen van misbruik. Sommige slachtoffers doen voor de camera hun verhaal, waarbij duidelijk zichtbaar is hoeveel moeite het ze kost: ze hebben decennia lang gezwegen.

Niet alleen de actrices die hem beschuldigen van seksueel misbruik komen uitgebreid aan het woord, maar ook de mannen in dienst van Miramax. Lang vreesden zij de toorn van Weinstein en deden ze er alles aan de grote baas tevreden te stellen. Daarmee stelt de film ook de vraag in hoeverre we medeplichtig kunnen worden gehouden aan het toestaan (of zelfs mogelijk maken) van seksueel overschrijdend gedrag. In de aanloop naar het proces tegen Weinstein, dat in januari 2020 van start gaat, is Harvey Weinstein - Untouchable een pleidooi voor het doorbreken van de stilte.

Regie: Ursula MacFarlane