The Clinton Affair

6. The Will of the People

VPRO

In de laatste aflevering van The Clinton Affair, The Will of the People: eerdere verklaringen van president Clinton worden nu tegen hem gebruikt. Speciale aanklager Kenneth Starr stuurt zijn rapport naar het door Republikeinen gedomineerde Huis van Afgevaardigden.

De Republikeinse meerderheid in het Huis van Afgevaardigden stemt voor het publiekelijk vrijgeven van het rapport-Starr, kort voor de mid-term verkiezingen waarin een deel van de zetels op het spel staat. De sappige details komen in de media veelvuldig aan bod. Een groep conservatieve advocaten blijkt achter de schermen te heben samengewerkt om de president ten val te brengen. Nadat ze zetels hebben verloren, stemmen de Republikeinen in het Huis voor het afzetten van Clinton, maar uiteindelijk zal zijn lot worden beslist in de Senaat. Juanita Broaddrick's beschuldiging van verkrachting tegen Clinton, die tijdens zijn presidentschap kort in de schijnwerpers stond, wordt weer onder de aandacht gebracht in 2016, als Hillary Clinton campagne voert om president te worden. En krijgt nieuwe betekenis nu de #MeToo-beweging in opkomst is.

En niet alleen dat ook bekende gezichten als die van Brett Kavanaugh en Kellyanne Conway komen voorbij. Kavanaughs positie in het Hooggerechtshof wordt daardoor in een andere context plaatst. Hij was destijds namelijk onderdeel van een groep van erg conservatieve advocaten - waaronder Conways man - die in Ken Starrs schaduw werkten om Clinton neer te halen en zij noemden zichzelf 'the elfs'.