The Clinton Affair

5. State of the Union

VPRO

In aflevering 5 van The Clinton Affair, State of the Union: tijdens zijn getuigenis in de rechtszaak rond Paula Jones verrassen haar advocaten de president met hun gedetailleerde kennis over zijn affaire met Monica Lewinsky.

Omdat Clinton geen idee heeft dat Monica Lewinsky door de FBI was ondervraagd en afgeluisterd, komt het voor hem als een totale verrassing dat hij met allerlei feiten over hun affaire wordt geconfronteerd wanneer hij zijn getuigenis aflegt in de zaak die Paula Jones tegen hem heeft aangespannen. De details lekken langzaam uit en dan overspoelen ze de media. Het is een etmaal lang voorpaginanieuws, en in talkshows gaat het vrijwel nergens anders over. De president reageert met een keiharde ontkenning ('I did not have sexual relations with that woman, miss Lewinsky') en daarmee is de oorlog over de feiten compleet. Monica Lewinsky zit er middenin.

Opeens is Lewinsky de 'slet van Amerika'. Er werden onwaarheden naar buiten gebracht, zo zou ze hebben gezegd dat ze naar het Witte Huis ging om haar 'presidential knee-pads' te halen. En zo verscheen de ene naar de andere halve waarheid over Lewinsky. De mediastorm rond haar bleef zo lang aanhouden, dat ze een tijd lang haar appartement niet kon verlaten.