In de tiendelige documentaireserie 'America to Me' volgt filmmaker Steve James twaalf leerlingen van de Oak Park and River Forest High School, een eliteschool in een buitenwijk van Chicago. De school is een etnische, economische en culturele smeltkroes; de Amerikaanse maatschappij in het klein. Leerlingen, hun familie en het docentenkorps vertellen over de barrières waarmee hedendaagse tieners te maken krijgen.

Vanaf 9 juni elke dinsdag om 23:45 uur op NPO 2

America to Me stelt controversiële kwesties aan de orde, waaronder het effect van huidskleur en sociale positie op de manier waarop docenten leerlingen benaderen. De docuserie toont openhartige portretten van twaalf leerlingen aan het begin van hun persoonlijke ontwikkeling. Een inkijkje in de zoektocht van jonge Amerikanen naar hun identiteit.

Waarom Oak Park and River Forest High School?
Omdat het een diverse school is en de leiding prat gaat op het goed samenleven van verschillende groepen. De school is dan ook populair bij gezinnen uit allerlei etnische groeperingen en inkomensgroepen. Vaak worden er grote financiële offers gebracht om kinderen op deze school te krijgen. Maar hoe goed gaat het eigenlijk met deze etnisch diverse school? En wat voor een invloed heeft het als een school van oudsher gericht is op witte leerlingen?

De Amerikaanse filmmaker Steve James brak in 1994 door met het meermalen bekroonde Hoop Dreams en staat bekend om zijn grote maatschappelijke betrokkenheid.

DocTalks met regisseur Steve James

Afleveringen